Magnesia Litera je za dveřmi. Pozornost poutají šance Petry Soukupové i absence Jáchyma Topola

Ve středu večer budou na Nové scéně Národního divadla slavnostně rozdány ceny Magnesia Litera za díla vydaná v roce 2017. Spisovatelka Petra Soukupová má šanci získat až tři ocenění.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:23 4. 4. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magnesia Litera

Anna Bolavá získala Magnesii Literu za prózu v roce 2016 | Foto: Archiv

„Bylo to velmi složité rozhodování, protože letos se někteří porotci rozhodli zastávat dost radikální stanoviska vůči některým knihám, které jako by na začátku debaty už byly vyřazeny,“ řekl Radiožurnálu předseda poroty a šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava Petr Fischer.

Arogantní a pohrdavý Topol

Po oznámení nominací vzbudila pozornost absence románu Jáchyma Topola Citlivý člověk, který byl významnou literární událostí uplynulého roku a přední český prozaik Topol za něj získal Státní cenu za literaturu.

Román, který Topol vydal po osmi letech autorského půstu, brzy vyvolal protichůdné reakce nejen v literární sféře. Například Institut Václava Klause ve svém prohlášení „Smí spisovatel Topol napsat román Citlivý člověk?“ vyjádřil nesouhlas s dílem a autora kritizoval za „povýšenou aroganci“ a „pohrdání lidmi“. 

Na zelené stěně Zloději zelených koní. Podívejte se do dvoubarevné pracovny Jiřího Hájíčka

Číst článek

Podle Petra Fischera se při rozhodováním o nominacích střetávají různé kritické styly porotců a jejich odlišný pohled na věc.

„Aby se porotci domluvili, musí konsenzu něco obětovat. Třeba já bych některé knížky úplně nevolil. Respektuji rozhodnutí, nebudu se proti tomu žádným způsobem bouřit. Byly jiné, řekněme, kontroverznější knihy, ale jak už jsem řekl, tak to prostě funguje v porotách, něco musí odpadnout,“ uzavírá Fischer.

Historický úspěch?

Letošní Magnesia Litera se může zapsat do historie díky spisovatelce Petře Soukupové. Ta získala nominaci jak v prozaické kategorii s románem Nejlepší pro všechny, tak zároveň v dětské kategorii za detektivní knížku Kdo zabil Snížka? Teoreticky ale může získat až tři ocenění, pokud by porota jedno z jejích děl vybrala jako Knihu roku. 

V prozaické kategorii má na vítězství šanci vedle Soukupové  také Anna Bolavá - předloňská laureátka Litery za prózu, dále Josef Pánek, který se věnuje problémům globalizace, nebo Lucie Faulerová. Se svojí prvotinou Lapači prachu přeskočila kategorii objev roku a o literární prvenství se utká ještě s Ivanou Myškovou a Ondřejem Horákem.

Magnesiu Literu získaly příběh o drsném dospívání v nehostinném světě i román o uprchlících

Číst článek

S cenou Magnesia Litera si autoři odnesou i finanční odměnu - ta je nově i v kategorii poezie. Novinkou je v letošním roce i anketa ke stému výročí vzniku samostatného Československa, říká předseda spolku Litera Pavel Mandys.

„Hledáme knihu roku za každý rok od roku 1918 včetně let, kdy ještě Magnesia Litera nebyla udělována. Na to jsme si najali nebo jsme se domluvili s literárními historiky, kteří vybrali pět nominací a z nich literární veřejnost vybrala jednu knihu roku za každý kalendářní rok,“ popsal Mandys.

Výroční cenu si odnesou i autoři nejlepších knih v kategorii publicistiky, nakladatelského počinu nebo knížek pro děti.

Kateřina Svátková, Jan Kubelka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme