Napsáno Máchovou rukou: jediný rukopis romantické básně Máj je pravý, potvrdil rozbor

Když byl v roce 1916 objeven, vzbudil senzaci. Řeč je o útlém svazku, jež nese název Rukopis po K. H. Máchovi pozůstalý a obsahuje ručně psanou báseň Máj. Jak již titul napovídá, měl patřit neslavnějšímu českému romantickému básníkovi. „Nevědělo se, že by mohl existovat,“ řekl literární historik Michal Charypar pro Mladou frontu Dnes, která s tématem přišla ve svém čtvrtečním vydání. Nové rozbory teď navíc potvrdily jeho pravost.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Materiály pro výuku češtiny pro ukrajinské uprchlíky nabídne školám i organizátorům jazykových kurzů pro běžence od středy zdarma nový webový portál Učebnice pro Ukrajinu

Materiály pro výuku češtiny pro ukrajinské uprchlíky nabídne školám i organizátorům jazykových kurzů pro běžence od středy zdarma nový webový portál Učebnice pro Ukrajinu | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Nechali jsme udělat písmoznalecký i chemický rozbor,“ popsal Michal Charypar z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd, co se s rukopisem při podrobování testu pravosti dělo. Vědci podle deníku Mladá fronta Dnes zjistili, že pravost svazku dokazuje jednak písmo, stáří dokumentu a složení inkoustu, nýbrž i použitý papír. Ten totiž odpovídá papíru, jež Mácha použil na psaní svých deníků.

Výzkum také prokázal, že s výjimkou titulu Rukopis po K. H. Máchovi pozůstalý je celý svazek psaný jednou rukou, tedy i jedním člověkem.

Ztracený a nalezený rukopis

Rukopis je dnes majetkem rodiny Krouských, která ho měla ve vlastnictví již před rokem 1916, kdy byl k nadšení dobových literárních historiků na rodinném statku objeven. Jak se ale na statek, který původně patřil obrozeneckému politikovi, mecenáši a podnikateli Janu Nepomuku Krouskému, dostal, jisté není.

Podle Charypara mohl mecenáš dostat svazek darem. „Ví se, že Máchův bratr Michal a jeho přítel Karel Sabina ve 40. letech hledali přispěvatele pro vydání Máchových spisů, které v té době ovšem nevyšly,“ říká Charypar.

V Británii vydražili knihu o Harrym Potterovi za necelý milion korun. Majitel ji pořídil původně za libru

Číst článek

V roce 1951 komunisté rodinu ze statku vyhnali. V té době čítala rodinná knihovna přes pět tisíc svazků, z nichž ty cennější ze sídla po příchodu komunistů zmizely. Máchův rukopis ale nenašli – rodina jej v tajnosti stihla poslat do úschovy k přátelům. Jeho existenci přiznal až v 60. letech děda dnešního majitele Jiřího Krouského.

„Vyvinuli na něj velký tlak. Sledovali ho, chodili k němu nečekaně na návštěvu. Děda nakonec připustil, že rukopis stále má,“ popsal vnuk pro Mladou frontu Dnes. Komunisté mu ho však již zabavit nemohli a Krouský jej odmítl prodat. Vyšetřování ztraceného rukopisu tak skončilo tím, že rodině patří právem.

Báseň Máj vyšla poprvé v roce 1836, ještě za Máchova života. Od té doby čítá přes 300 vydání, konkrétně 329 vydání celkem. Nyní vychází další. Romantická báseň je nejprodávanější českou knihou vůbec. Přeložena byla do více než dvaceti jazyků.

mpr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme