Nejlepší knihou za 50 let Man Bookerovy ceny je Anglický pacient. Příběh lásky a zrady za války

Absolutním vítězem za padesát let udílení prestižní mezinárodní Man Bookerovy literární ceny se stal román Anglický pacient spisovatele Michaela Ondaatjeho, příběh lásky a zrady zasazený do posledních dnů druhé světové války. Oznámili to v neděli organizátoři u příležitosti padesátého výročí této ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský autor indického původu Michael Ondaatje, který mimo jiné napsal knihu Anglický pacient

Britský autor indického původu Michael Ondaatje, který mimo jiné napsal knihu Anglický pacient | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Anglický pacient zvítězil v online hlasování nad dalšími čtyřmi romány, každý z nich reprezentovaů jedno z pěti desetiletí.

Tvorba inspirovaná Bowiem, tancem i lidskými příběhy. Nahlédněte do pracovny spisovatelky Markéty Pilátové

Číst článek

Kniha Ve svobodném státě autora indického původu V. S. Naipaula zastupovala sedmdesátá léta, Měsíční tygr Penelopy Livelyové osmdesátá léta a toto století reprezentovaly sága Wolf Hall od Hilary Mantelové a Lincoln in the Bardo od George Saunderse.

Ondaatjeho kniha Anglický pacient získala Man Bookerovu cenu v roce 1992. K popularitě příběhu pomohla devítioscarová filmová adaptace z roku 1996, kde hlavní role ztvárnili Ralph Fiennes a Juliette Binocheová.

Podle jedné z porotkyň román spojuje mimořádný jazyk, přesvědčivé postavy, zápletku s tajemstvím a pochopení války, nacionalismu a identity.

Spisovatel prohlásil, že ani na vteřinu nevěří, že jeho kniha byla nejlepší a vzdal hold režisérovi filmu Anthonymu Minghellaovi. „Mám podezření, že má s výsledkem hlasování něco společného," řekl Ondaatje.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, je udělována od roku 1969 britskými novináři, vydavateli, literárními kritiky a jinými osobnostmi. Původně byla určena jen pro autory z Británie, Irska a zemí Britského společenství národů, od roku 2014 ji může získat jakýkoliv román původně napsaný v angličtině.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme