Spisovatel Szczygieł: V Polsku se žije pod špatnou vládou stejně jako v Česku, oba národy mě zklamaly

Polský spisovatel a novinář Mariusz Szczygieł nazývá sám sebe krypto-Čechem a za své reportáže z Česka získal řadu ocenění i nominací. Jeho bestseller Gottland byl přeložený do dvaceti jazyků. Nyní křtí nově knižně vydané reportáže s názvem Není.

Tento článek je více než rok starý.

Video Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autor, který umí velmi dobře česky, se prý náš jazyk naučil kvůli zpěvačce Martě Kubišové, se kterou chtěl dělat rozhovor.

„O paní Kubišové jsem se dozvěděl od Heleny Vondráčkové, která, jak všichni v Polsku víme, je polská zpěvačka,“ poznamenává spisovatel s úsměvem a vysvětluje, že se snažil o osobnosti Kubišové mezi svými polskými kolegy novináři zjistit více.

„V archivech rozhlasu o ní nic nebylo. Řekl jsem si, že příběh Marty Kubišové, který mě dojal, musím popsat. Zjistil jsem, že mluví špatně anglicky, já anglicky nemluvím vůbec, tak jsem si řekl: já se kvůli ní naučím česky. A za rok už jsem mluvil,“ popisuje.

Novinář, který jednou týdně publikuje v polské Gazetě Wyborcze a každý den vkládá text na svůj instagramový účet, raději než o politice jako takové čte i píše o konkrétních lidech.

Četl jsem zajímavou reportáž Ivany Svobodové v Respektu o ženě, která zažalovala premiéra Babiše za to, že tvrdil, že byli demonstranti protestující proti jeho vládě placení. Tato paní Jana Filipová je nyní moje česká idolka,“ říká host Osobnosti Plus.

V dnešním Polsku, stejně jako v dnešním Česku, se žije pod špatnou vládou. Oba národy, obě tyto společnosti mě zklamaly,“ dodává. 

Kniha o ztrátách

Szczygieł se dotýká také tématu křesťanství a věřícího Polska proti českému ateismu

„Češi mně nesmírně pomohli, ani o tom nevědí. Když jsem zjistil, že už nevěřím v Boha, tak jsem si najednou řekl, že se teď ocitnu v prázdném ledovém vesmíru. A budu v něm sám. Pokládal jsem si otázku, co mám dělat? Většina Poláků si myslí, že když nebudou věřící, tak zůstanou v prázdnotě bez morálky a bez náplně života.“ A tak vznikla jeho kniha Udělej si ráj, ve které se ptá Čechů, jak se jim žije bez Boha.

Szczygieł v Česku právě vyšla nová kniha s názvem Není. Pomocí literárních reportáží a fejetonů zpracovává téma různých druhů životních ztrát a postihuje také to, s čím se lidé následně potýkají.

Polští čtenáři v hlasování označili Není za nejlepší reportáže desetiletí a nejlepší publikaci roku 2018. Kniha byla také nominována do finále prestižní Ceny Ryszarda Kapuścińského i na literární cenu Nike.

Kateřina Tesařová, Barbora Tachecí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme