Mechanický pomeranč měl pokračovat Mechanickým stavem. Britové našli Burgessovo nedokončené dílo

V archivu britského spisovatele Anthonyho Burgesse se podařilo najít nedokončené pokračování jeho nejslavnějšího románu Mechanický pomeranč, o jehož existenci dosud neměli znalci jeho díla ani tušení. Informoval o tom ve čtvrtek server BBC.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský spisovatel Anthony Burgess na snímku z roku 1981

Britský spisovatel Anthony Burgess na snímku z roku 1981 | Zdroj: Profimedia

Druhý díl svého opus magnum Burgess nazval A Clockwork Condition (Mechanický stav) a mělo jít o filozoficko-esejistickou knihu. Nikdy ji však nedopsal. Podle všeho se totiž rozhodl, že jeho talent spočívá spíše v psaní beletrie, napsal BBC.

Rukopis o 200 stranách se podařilo objevit mezi dalšími písemnostmi, které Burgess po své smrti v roce 1993 zanechal ve svém domě v italském Braccianu. Dokumenty převzala Nadace Antonyho Burgesse se sídlem v Manchesteru a ve spolupráci s literárními vědci je postupně zpracovává.

Román Mechanický pomeranč vyšel v roce 1962 a celosvětově proslul poté, co jej roku 1971 zfilmoval americký režisér Stanley Kubrick.

Antiutopie o násilnostech, které bezmyšlenkovitě a pro zábavu páchá v nespecifikované budoucnosti v Londýně gang mladistvých, je často interpretována jako óda na svobodu jednotlivce a kritika všech režimů, které ji omezují. Sám autor však měl k tomuto románu značně problematický vztah, což ostatně vyplývá i z jeho druhého dílu.

„Toto pozoruhodné pokračování Mechanického pomeranče vrhá jiné světlo na Burgesse, ale i na Kubricka a na kontroverze kolem známého románu... rozšiřuje jeho názory na zločin, trest a potenciálně škodlivé účinky vizuální kultury,“ uvedl na dotaz BBC šéf Burgessovy nadace, profesor Andrew Biswell.

Burgess napsal přes třicet románů, dvoudílnou autobiografii, dvě knihy pro děti a složil také několik symfonií a muzikál.

Tento pátek se v londýnském Design Museu otevírá rozsáhlá výstava věnovaná Stanleymu Kubrickovi, kde návštěvníci uvidí i řadu artefaktů spojenou s natáčením filmu Mechanický pomeranč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme