Zemřel mexický spisovatel Sergio Pitol. V 80. letech byl velvyslancem v Československu

Ve věku 85 let zemřel v Mexiku spisovatel, překladatel a diplomat Sergio Pitol. Informovala o tom španělská agentura Europa Press s odvoláním na mexické ministerstvo kultury. Pitol byl autorem řady románů, povídkových knih a esejí a překládal z mnoha jazyků, včetně maďarštiny, polštiny, angličtiny či ruštiny. V 80. letech působil jako mexický velvyslanec v tehdejším Československu.

Tento článek je více než rok starý.

Mexico Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexický spisovatel Sergio Pitol na archivním snímku

Mexický spisovatel Sergio Pitol na archivním snímku | Zdroj: ČTK

Sergio Pitol, který ovládal sedm jazyků, s nadsázkou říkával, že všechna jeho díla jsou autobiografická. Zážitků měl pro ně jistě dost. Narodil se 18. března 1933 v mexickém města Puebla. Už v dětství mu zemřeli oba rodiče a pak ho vychovávala babička. Jako dítě onemocněl malárií, která ho upoutala na lůžko, takže už jako malý přečetl řadu autorů klasické literatury, včetně Franze Kafky.

Pitol vystudoval práva a literaturu, kterou poté vyučoval. V roce 1960 vstoupil do diplomatických služeb a posléze působil jako kulturní atašé v Římě, Bělehradě, Varšavě, Paříži, Pekingu, Moskvě, Budapešti či Barceloně. V letech 1982 až 1987 byl mexickým velvyslancem v Československu.

V roce 2005 dostal Pitol nejprestižnější literární ocenění ve španělsky mluvícím světě - Cenu Miguela de Cervantese, kterou uděluje španělské ministerstvo kulturu a předává ji španělský král.

Pitol přeložil do španělštiny díla řady klasických autorů, z anglických například Jane Austenovou či Lewise Carrolla, z ruštiny si vybral mimo jiné díla Antona Pavloviče Čechova nebo Vladimira Nabokova.

Česky vyšla v roce 2010 Pitolova kniha esejů Umění fugy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme