Jacques Rupnik: Pokud by Kundera měl o české občanství zájem, už by o něj požádal

Premiér Andrej Babiš (ANO) se během víkendové připomínky konce 1. světové války v Paříži sešel s Milanem Kunderou. Devětaosmdesátiletý francouzský spisovatel českého původu žije ve Francii od roku 1975.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kundera

Milan Kundera | Foto: Elisa Cabot | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 2.0,©

„Je to čistě soukromá věc, neviděl bych v tom žádné gesto. Kundera se vůbec nestará o politiku, natož o tu českou,“ upozornil ve vysílání Českého rozhlasu Plus historik a politolog Jacques Rupnik, který sám pomáhal organizovat setkání Milana Kundery a Václava Havla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor

Premiér Babiš po setkání zmínil možnost vrátit Kunderovi státní občanství, které mu socialistický režim odebral v roce 1979 po vydání Knihy smíchu a zapomnění.

„Nemám tušení, jestli má v 90 letech zájem stát se znovu českým občanem. Myslím, že je to takové gesto. Starý režim mu vzal občanství a mělo by mu být nabídnuto,“ hodnotí publicista žijící v Paříži.

„Kdyby o to Kundera měl zájem, tak by už o to požádal. Není k tomu bezprostřední potřeba. Musíte si uvědomit, že jde o spisovatele, který je ve Francii neuvěřitelně vážen a ctěn,“ zdůrazňuje Rupnik.

Nakladatelství Gallimard například vydalo Kunderovy sebrané spisy, k čemuž prý dochází zpravidla až po smrti velkých spisovatelů. „Jeho romány a eseje jsou čteny. Když vycházely jeho knížky, bylo to na prvních stránkách novin před politickými zprávami,“ přibližuje.

Rupnik poukazuje i na to, že Kundera se v posledních 25 letech vyhýbá médiím, protože se chce soustředit na své dílo, a totéž radí i ostatním.

„Brát ho jako literární osobnost, ne jako nějakého politického činitele,“ uzavírá Rupnik.

Renata Kropáčková, ert Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme