Nejčtenější Kundera? Po celém světě je největší zájem o Nesnesitelnou lehkost bytí, Česko není výjimkou

Z knih Milana Kundery mají čtenáři největší zájem o Nesnesitelnou lehkost bytí. Platí to ve světě i v Česku, uvedla Jana Uhdeová mladší z nakladatelství Atlantis, které Kunderu v češtině vydává. Uznávaný spisovatel a brněnský rodák, který od roku 1975 žije ve Francii, oslaví 1. dubna 90. narozeniny.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kundera

Milan Kundera | Foto: Elisa Cabot | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 2.0,©

Žádnou akci u příležitosti Kunderových kulatin ale Atlantis nechystá. „Za nakladatelství sdílíme dlouholeté přání Milana Kundery: ne-připomínání jeho narozenin,“ uvedla Uhdeová.

Svůj první text jsem poslala poštou, vzpomíná jedna z nejčtenějších francouzských spisovatelek

Číst článek

Atlantis dosud vydal v edici Kunderova díla 16 svazků. Čtenářům jsou tak v češtině k dispozici hry Ptákovina a Jakub a jeho pán, cyklus Směšné lásky, sedm svazků esejů a vybrané starší Kunderovy romány - Kniha smíchu a zapomnění, Život je jinde, Žert, Valčík na rozloučenou, Nesmrtelnost a Nesnesitelná lehkost bytí.

Překlad nebude

Dalších titulů v češtině se zatím milovníci Kunderova díla nedočkají. „V tuto chvíli nic nechystáme,“ uvedla Uhdeová.

Kundera v posledních desetiletích píše ve francouzštině a nenechává své knihy převádět do mateřského jazyka jinými překladateli.

Milovníkům audioknih je nově k dispozici Nesnesitelná lehkost bytí v podání Jiřího Bartošky. Koncem loňského roku ji vydalo nakladatelství Tympanum. Český rozhlas zase připravil Nesmrtelnost jako četbu na pokračování.

Nakladatelství Atlantis je partnerem dvou připravovaných výstav věnovaných Kunderovi. Jedna bude v Moravské zemské knihovně, druhá v Moravském zemském muzeu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme