Milan Kundera oslaví 90. narozeniny. Vltava nabídne jeho nezkrácenou Nesmrtelnost ve 23 dílech

Český rozhlas Vltava uvede od 1. dubna na pokračování Kunderovu Nesmrtelnost, autorův poslední česky psaný román. V románu, který bývá označován za Kunderův nejvýznamnější, autor vypráví a uvažuje o věčném intimním existenciálním problému obrazu člověka v očích těch druhých. Románové tázání po smyslu lidského bytí ve světě beze smyslu uvede ve třiadvaceti dílech přesně podle představ a požadavků autora.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Hlavica při natáčení Nesmrtelnosti.

Lukáš Hlavica při natáčení Nesmrtelnosti. | Foto: Tomáš Vodňanský

Poslední česky psaný román Milana Kundery, podle mnohých jeho nejvýznamnější dílo, se už zároveň celý odehrává v evropském prostoru. Příběhy matematičky Agnes, jejího manžela, právníka Paula a dalších Pařížanů 80. let, v románu koexistují s řadou filosofických a literárních úvah a také s tragikomickým příběhem J. W. Goetha a Bettiny von Arnim.

Nejčtenější Kundera? Po celém světě je největší zájem o Nesnesitelnou lehkost bytí, Česko není výjimkou

Číst článek

V sofistikovaném předivu motivů a odkazů mezi jednotlivými částmi románu vypráví a uvažuje autor o věčném intimním existenciálním problému obrazu člověka v očích těch druhých, o lidech, kteří žijí v nejlepším z možných uspořádání a přece nespokojeni, o svobodě, redukované na rituál opakování, o šílenství komerce, nevkusném sebepředvádění - o zrodu exhibicionistického homo sentimentalis, o porážce touhy a vítězném tanci smrti.

Protože „podstatné na románu je právě jen to, co se nedá říci jinak než románem“ vychází hlavní jarní projekt Vltavy z přání autora – převést román do zvukové podoby co možná nejvěrněji psanému textu. Také proto není v této četbě použita žádná hudba a úkolem herce Lukáše Hlavici bylo tentokrát nehrát, ale přečíst.

Četbu na pokračování vysílá Český rozhlas Vltava od 1. dubna každý den vždy v 18:30. Kompletní dílo bude k poslechu online od 24. dubna do 7. května.

Další program

 

31. března
20:00
Milan Kundera: Nechovejte se tu jako doma, příteli... 
Eseje o vztahu autora a jeho díla a odpovědnosti dědiců v podání Antonína Přidala.

1. dubna
18:30
Milan Kundera: Nesmrtelnost
Četba na pokračování

9:10
Milan Kundera: Slova 
9 slov E - K. Ze své knihy francouzských esejů L'art du roman vybral, přeložil a čte Milan Kundera.

3. dubna
9:10
Alena Wagnerová: Bohumil Hrabal, Milan Kundera a smetiště epochy 
Esej české spisovatelky, žijící v Německu. Účinkuje Jana Stryková.

4.dubna
13:00
Žert, lehkost a Nesmrtelnost
O díle Milana Kundery hovoří Milena M. Marešová s literárním historikem a teoretikem Jiřím Brabcem, s Petrem A. Bílkem z Ústavu české literatury a komparatistiky FF UK a s Jakubem Češkou z Katedry elektronické kultury a sémiotiky FHS UK.

6. dubna
14:00 
Milan Kundera: Jakub a jeho pán

25. dubna
13:00 
Rozhovor s Kryštofem Ederem, studentem Ústavu české literatury a komparatistiky FF UK, který psal bakalářskou práci, v níž porovnává Žert a Nesmrtelnost, první a poslední česky psaný román Milana Kundery.

Petr Gojda, Tomáš Sedláček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme