Milan Kundera: Nesmrtelnost. Poslední česky psaný román uvádí Vltava v nezkrácené podobě

Románové tázání po smyslu lidského bytí ve světě beze smyslu uvádíme ve třiadvaceti dílech přesně podle představ a požadavků autora. U příležitosti 90. narozenin Milany Kundery pro rozhlas připravil Tomáš Sedláček. V režii Aleše Vrzáka účinkuje Lukáš Hlavica. Kompletní dílo je k poslechu on-line do 7. května.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Hlavice při natáčení Nesmrtelnosti

Lukáš Hlavica při natáčení Nesmrtelnsoti | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Poslední česky psaný román Milana Kundery, podle mnohých jeho nejvýznamnější dílo, se už zároveň celý odehrává v evropském prostoru.

Příběhy matematičky Agnes, jejího manžela, právníka Paula a dalších Pařížanů 80. let, v románu koexistují s řadou filozofických a literárních úvah a také s tragikomickým příběhem J. W. Goetha a Bettiny von Arnim.

V sofistikovaném předivu motivů a odkazů mezi jednotlivými částmi románu vypráví a uvažuje autor o věčném intimním existenciálním problému obrazu člověka v očích těch druhých, o lidech, kteří žijí v nejlepším z možných uspořádání a přece nespokojeni, o svobodě, redukované na rituál opakování, o šílenství komerce, nevkusném sebepředvádění – o zrodu exhibicionistického homo sentimentalis, o porážce touhy a vítězném tanci smrti.

Protože „podstatné na románu je právě jen to, co se nedá říci jinak než románem“, vycházíme v hlavním jarním projektu Vltavy z přání autora – převést román do zvukové podoby co možná nejvěrněji psanému textu.

Také proto není v této četbě použita žádná hudba a úkolem herce Lukáše Hlavici bylo tentokrát nehrát, ale přečíst.

Nesmrtelnost Milana Kundery k poslechu zde až do 7. května.

Milan Kundera a jeho dílo bylo i tématem podcastu Vinohradská 12:

Tomáš Sedláček, Petr Gojda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme