Nelegální šíření knih devastuje trh. Ten kvůli tomu ročně přichází až o dvě miliardy korun

Nelegální šíření knižních děl prostřednictvím internetu připravuje ročně jejich tvůrce o téměř dvě miliardy korun. Tyto ztráty pak vedou k nedostatku prostředků pro nakladatele i autory a klesá tak počet nově vydaných knih, tvrdí předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) Martin Vopěnka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 10:12 27. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Informace (ilustrační foto)

Knihy (ilustrační foto) | Foto: kerttu | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

„Současná legislativa neposkytuje držitelům autorských práv dostatečnou ochranu. Nelegální šíření prostřednictvím ‚legálně‘ působících serverů jako Ulozto.cz, stejně jako celkově nízké povědomí o hodnotě duševního vlastnictví, připravuje tvůrce knih téměř o dvě miliardy korun ročně,“ stěžuje si Vopěnka.

Češi loni nakupovali opět víc audioknih. Nejprodávanější je dílo Klímy se Šlachtou

Číst článek

Situaci by podle Vopěnky vyřešila adekvátní implementace evropské Směrnice o jednotném digitálním trhu do českého autorského práva. „Připravená novela autorského zákona však již nestihne projít legislativním procesem do konce volebního období. Zlepšení současného neutěšeného stavu je tak stále v nedohlednu,“ podotýká Vopěnka.

V souvislosti s tím Svaz českých knihkupců a nakladatelů apeluje na všechny politické strany, aby se k novele autorského zákona vrátily hned po volbách a poslaly do Parlamentu návrh obdobný tomu, který nyní připravilo ministerstvo kultury ve shodě s představiteli držitelů autorských práv, ale i ve shodě s dalšími resorty, zejména s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Ulozto.cz se brání

„Proti nelegálnímu šíření autorských děl, včetně knih, samozřejmě bojujeme a plníme všechny zákonné povinnosti. Máme jasně nastaveno v uživatelských podmínkách, že je možné naši cloudovou službu využívat pouze ke sdílení obsahu, který neporušuje zákony. Jakékoliv oznámení o porušení autorských práv bez odkladu řešíme a v případě oprávněnosti požadavku soubory obratem znepřístupňujeme,“ brání server Ulozto.cz Mediální zástupce cloudové služby Tadeáš Novák.

Dodává, že situace okolo kontroly knižních děl byla v posledním roce náročná kvůli pandemii koronaviru. „Náš server využívali ve velké míře učitelé, kteří na něm sdíleli své studijní materiály. To vedlo k velkému množství nahlášení souborů kvůli porušení autorských práv, která ale byla neoprávněná a po šetření se ukázalo, že sdílení těchto souborů bylo zcela v souladu se zákonem,“ říká.

Tomáš Vojkovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme