Po 75 letech Švédská královská akademie neudělí Nobelovu cenu za literaturu, chybí porotci

Nobelovu cenu za literaturu letos nikdo nedostane. Rozhodla o tom Švédské královská akademie. Porotu letos kvůli skandálům opustilo několik členů, a není proto usnášeníschopná. Cena za literaturu bude opět udělena v roce 2019 a to hned dvakrát, uvádí agentura Reuters s odkazem na prohlášení královské akademie.

Stockholm (Aktualizováno: 9:44 4. 5. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Olsson nahradil v čele akademie v dubnu Saru Daniusovou, která oznámila, že se už nebude podílet na činnosti akademie kvůli skandálům a vnitřní krizi.

Anders Olsson nahradil v čele akademie v dubnu Saru Daniusovou, která oznámila, že se už nebude podílet na činnosti akademie kvůli skandálům a vnitřní krizi. | Foto: Janerik Henriksson | Zdroj: Reuters

Manžel bývalé členky akademie údajně několikrát předem vyzradil jména vítězů Nobelovy ceny. Navíc čelí obvinění ze sexuálního zneužívání. On to ale odmítá.

Nobelovy ceny se neudělovaly kvůli první i druhé světové válce v letech 1914, 1918, 1935 a 1940 až 1943. V roce 1935 se nenašel nikdo, kdo by si cenu podle poroty zasloužil, připomíná BBC.

Rozhodnutí Švédské královské akademie podpořila i Nobelova nadace. „Krize ve Švédské akademii negativně ovlivnila Nobelovu cenu. Jejich rozhodnutí podtrhuje závažnost situace a pomůže ochránit pověst Nobelovy ceny. Žádná z těchto skutečností nemá vliv na udělení Nobelovy ceny za rok 2018 v jiných kategoriích,“ píše v prohlášení nadace.

Sara Daniusová – bývalá šéfka Švédské královské akademie –, která oznámila, že se už nebude podílet na činnosti akademie kvůli skandálům a vnitřní krizi. | Foto: Anna Ringstrom | Zdroj: Reuters

Švédská akademie má 18 členů, v dubnu ale několik z nich oznámilo, že se nadále nebudou účastnit schůzí. Dvě členky se podle AFP na činnosti nepodílejí už několik let. Aktivních je tak nyní pouze 11 akademiků, podle stanov je ale k rozhodování potřeba nejméně 12 přítomných, uvedla AFP.

Ondřej Klapal, rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme