Nobelovu cenu za literaturu získala francouzská spisovatelka Annie Ernauxová

Nobelovu cenu za literaturu letos získala francouzská spisovatelka Annie Ernauxová. Ve Stockholmu to ve čtvrtek oznámila Švédská akademie. Dvaaosmdesátiletá autorka podle akademiků dostala ocenění za to, s jakou precizností a odvahou ve svých literárních textech zkoumá lidskou paměť. Ta je ústředním tématem jednoho z jejích nejznámějších děl, memoárů Roky (2008), které letos vyšly i česky.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Stockholm (Aktualizováno: 13:42 6. 10. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena za literaturu - Annie Ernaux

Spisovatelku Annie Ernauxovou ocenila Švédská akademie za preciznost a odvahu | Zdroj: Reuters

Ve svém zdůvodnění akademie uvedla, že Ernauxová si cenu vysloužila „svou odvahu a klinickou pronikavostí, s níž odkrývá kořeny, odcizenost a kolektivní omezení osobní paměti“.

Ernauxová je známá především svými autobiografickými knihami, vydala jich celkem dvě desítky.

Vítěz Zlatého lva v české premiéře. ‚Událost překračuje hranice času i genderu,‘ říká hlavní protagonistka

Číst článek

„S Annie Ernauxovou jsme se zatím nedokázali telefonicky spojit. Jsme si ale jisti, že tuto zprávu dostane,“ zažertoval při oznámení jména letošní laureátky sekretář Švédské akademie Mads Malm.

Spisovatelka později švédské televizi řekla, že je udělením ceny poctěna a pociťuje i velkou zodpovědnost.

Podle knižní předlohy Událost od letošní laureátky vzniklo stejnojmené drama, které na festivalu v Benátkách vloni vyhrálo hlavní cenu Zlatý lev. Hlavní protagonistku filmu Anamariu Vartolomeiovou vyzpovídal Radiožurnál.

Nejprestižnější literární ocenění, které je spojeno s odměnou deseti milionů švédských korun (22,6 milionu korun), uděluje Švédská akademie na základě nominací odborníků z celého světa. Loni cenu získal anglicky píšící tanzanský spisovatel Abdulrazak Gurnah.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme