Nobelova cena za literaturu se letos udělovat nebude, zvažuje Švédská akademie

Nobelova cena za literaturu možná letos nebude udělena. Uvažuje o tom Švédská akademie, která o ocenění každoročně rozhoduje. Důvodem je nedávné oznámení několika členů této instituce, že se na její činnosti nebudou podílet. Podle jednoho z nich Petera Englunda se o odložení prestižní ceny na příští rok vážně diskutuje. Englund to podle agentury AFP řekl švédskému rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihy, čtení, psaní (ilustrační foto)

Knihy, čtení, psaní (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Vzhledem k situaci, v níž se akademie nyní nachází, by bylo nejlepší odložit udělení ceny o rok," řekl Englung. Dočasný předseda akademie Anders Olsson řekl ve středu švédskému rozhlasu, že v akademii se na toto téma „diskutuje" a že jasno bude „brzy". Podrobnosti ale nesdělil.

Krize ve Švédské akademii, která vybírá laureáty Nobelovy ceny za literaturu, pokračuje. Odstoupila její šéfka

Číst článek

Olsson nahradil v čele akademie tento měsíc Saru Daniusovou, která oznámila, že se už nebude podílet na činnosti akademie kvůli skandálům a vnitřní krizi. Tu vyvolal případ manžela jedné ze členek akademie Jeana-Claudea Arnaulta, jehož několik žen koncem loňského roku obvinilo ze sexuálního obtěžování.

Bývalý fotograf a ředitel stockholmského kulturního střediska Arnault odmítá obvinění ze sexuálních napadení, jichž se podle tvrzení 18 žen dopustil v letech 2013 až 2015. Podle švédského listu Dagens Nyheter, který loni v listopadu s kauzou přišel, měl Arnault také opakovaně vyzradit jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu.

Švédská akademie má 18 členů, tento měsíc ale několik z nich oznámilo, že se nadále nebudou účastnit schůzí. Dvě členky se podle AFP na činnosti nepodílejí už několik let. Aktivních je tak nyní pouze 11 akademiků, podle stanov je ale k rozhodování potřeba nejméně 12 přítomných, uvedla AFP.

Volná místa v akademii není možné obsadit novými členy, protože funkce je doživotní. Minulý týden švédský král Carl XVI. Gustaf oznámil, že stanovy Švédské akademie změní tak, aby z ní bylo možné odstoupit.

Nobelova cena za literaturu byla poprvé udělena v roce 1901, kdy ji dostal francouzský básník Sully Prudhomme. Cena nebyla udělena pouze sedmkrát, a to v letech 1914, 1918, 1935 a 1940 až 1943.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme