Nobelovu cenu za literaturu získal britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro

Nobelův výbor ve Stockholmu zveřejnil jméno letošního laureáta ceny za literaturu. Je jím britský spisovatel japonského původu spisovatel Kazuo Ishiguro. Nobelův výbor se tak podle předpokladů sázkařské firmy Unibet rozhodl ocenit spisovatele, aby se tak vyhnul podobným kontroverzím jako loni, kdy se nobelistou stal písničkář a básník Bob Dylan.

Tento článek je více než rok starý.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro | Zdroj: Reuters

Ishiguro napsal celkem osm knih a několik scénářů pro film i televizi. Mezi jeho nejznámější díla patří kniha The Remains of the Day, která v češtině vyšla pod názvem Soumrak dne a v roce 1993 byl příběh zfilmován v hlavní roli s Anthony Hopkinsem.

Ve svých knihách Ishiguro často využívá motivy a zážitky z Japonska a tamní kultury. Mnoho děl je také inspirováno minulostí, Soumrak dne se například odehrává v 50. letech minulého století. Ishiguro své romány píše také často formou vzpomínek nebo deníkových záznamů.

Murakami i Ngugi wa Thiong'o

Akademie v loňském roce ocenila Boba Dylana za vytvoření nové formy básnického vyjádření prostřednictvím americké písničkářské tradice. Dylan si ocenění převzal až letos na jaře a sám uvedl, že svou tvorbu za literaturu nikdy nepovažoval.

V letošním žebříčku sázkařů byli favority Japonec Haruki Murakami a keňský spisovatel Ngugi wa Thiong'o. Oceněný anglický spisovatel Kazuo Ishiguro kromě plakety s reliéfem vynálezce Alfreda Nobela převezme šek na v přepočtu více než 24 milionů korun.

Laureáta Nobelovy ceny za literaturu vybírá speciální komise. Její členové pak oslovují akademiky, profesory nebo laureáty Nobelovy ceny z minulých let, kteří nominují jednotlivé autory.

Seznam 15 až 20 kandidátů se potom zúží na pět jmen, ze kterých komise nakonec vybere jméno vítěze. Rozhoduje se samozřejmě podle jeho díla, důležité můžou být ale i jiné aspekty, jako aktuální politická situace ve světě.

Fakta o Nobelově ceně za literaturu:

- mezi roky 1901 a 2016 bylo uděleno 110 ocenění,
- na seznamu držitelů ocenění je zatím 14 žen,
- čtyři ocenění byla rozdělena mezi dvě osoby,
- nejmladším laureátem se stal Rudyard Kipling ve 41 letech,
- nejstarší oceněnou osobou byla Doris Lessingová, cenu převzala ve svých 88 letech,
- průměrný věk laureátů je 65 let.

Dominika Píhová, Václav Jabůrek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme