V knihovnách a školách se uskuteční tradiční Noc s Andersenem. Má podpořit dětské čtenářství

V knihovnách, mateřských a základních školách, dětských klubech či rodinných centrech se v pátek večer uskuteční 23. ročník Noci s Andersenem. Akce, která má podpořit dětské čtenářství, se koná vždy na přelomu března a dubna při příležitosti výročí narození slavného dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a Mezinárodního dne dětské knihy, který se slaví tentýž den – 2. dubna.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihu pod vánočním stromečkem najde víc než 50 procent dětí. (ilustrační foto)

Noc s Andersenem je vrcholem celostátní akce Březen měsíc čtenářů (ilustrační foto) | Foto: PublicDomainPictures | Zdroj: flickr.com | CC0 1.0

Tento rok se do projektu zaregistrovalo přes 1200 míst v Česku a stovky dalších na Slovensku i v dalších zemích.

Děti čeká nejen společné čtení a přenocování i další doprovodný program. Organizátoři připravili například divadelní a hudební představení, hry, vaření, večerní stezky odvahy, tvůrčí dílny a jiné aktivity inspirované knihami a čtením.

Červená karkulka s mobilem a selfíčky. Kniha Kyberpohádky má přiblížit dětem nástrahy internetu

Číst článek

První Noc s Andersenem se uskutečnila v roce 2000 v uherskohradišťské knihovně, kde se nočního dobrodružství účastnila dvacítka malých čtenářů. Postupem času se akce rozrostla po celé zemi a dále do světa. V posledních letech se připojují stovky organizátorů a desítky tisíc malých i velkých čtenářů.

Noc s Andersenem pořádá Klub dětských knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR, je vrcholem celostátní akce na podporu čtenářské gramotnosti Březen, měsíc čtenářů.

Andersen (1805–1875) je autorem více než půl druhé stovky pohádek. Zpočátku čtenářům překládal lidové pohádky, které znal ze svého dětství, pak přešel k psaní původních příběhů.

Sepsal jich 156, k nejznámějším patří Malá mořská víla, Císařovy nové šaty, Ošklivé káčátko či Sněhová královna. Andersenovy pohádky byly přeloženy do více než 125 jazyků. Česky vyšla první Andersenova pohádka v roce 1863.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme