Noc s Andersenem, soutěže, veřejná čtení a akce ve stovkách knihoven. Začíná měsíc čtenářů

Knihovníci v celé zemi si od čtvrtka opět připomínají březen jako měsíc čtenářů. K akci se každoročně hlásí několik stovek veřejných knihoven. Svaz knihovníků a informačních pracovníků od roku 2011 v rámci podpory čtenářství oceňuje nejlepší čtenáře a ve čtvrtek v Praze zahájí nový projekt S knížkou do života (Bookstart).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihy...

Vyvrcholením letošního Března měsíce čtenářů bude tradiční Noc s Andersenem, která letos připadla na 23. března. | Foto: Jan Profous

Svaz se tak připojí k organizacím v téměř 20 zemích, kde se tento projekt na podporu čtenářské gramotnosti koná již 25 let. Je zaměřen především na spolupráci s rodiči nejmenších dětí do šesti let. Jeho cílem je podpora verbálních a komunikačních dovedností a čtenářství u dětí a pochopení významu čtenářských dovedností pro rozvoj dítěte i jeho budoucnost u rodičů.

Během března se také uskuteční 19. ročník soutěže o nejlepší webové stránky knihoven - Biblioweb. Mohou v ní soutěžit všechny typy knihoven a jejím cílem je dosáhnout lepší přitažlivosti a uživatelské přívětivosti webových stránek knihoven, a tak lákat nové čtenáře.

Noc s Andersenem

Vyvrcholením letošního Března měsíce čtenářů bude tradiční Noc s Andersenem, která letos připadla na 23. března. Koná se vždy na přelomu března a dubna u příležitosti výročí narození slavného dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a Mezinárodního dne dětské knihy, který se slaví tentýž den, tedy 2. dubna.

Knihovny řeší nedostatek místa. Chybí regály, prostory pro akce i dětské koutky

Číst článek

Čeští knihovníci tak chtějí děti přimět ke čtení. Původně česká iniciativa se rozrostla do dalších zemí i na další místa - školy, nemocnice, domy dětí, divadla, muzea i domovy pro seniory. Podle webu akce se letos přihlásilo už 557 knihoven, 563 škol, 163 institucí na Slovensku a desítky v dalších zemích.

Letos se při nočním čtení bude připomínat výročí vydání knížky Povídání o pejskovi a kočičce z roku 1928, 80 let uplyne letos od začátku vydávání Rychlých šípů a čtenáři si mohou také připomínat 100. výročí vzniku Československa. V letošním roce to bude 180 let od doby, kdy Hans Christian Andersen napsal svou pohádku Statečný cínový vojáček, i to bude podle pořadatelů téma letošní Noci s Andersenem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme