Od alkoholu až po porodnictví. První česká kniha popisuje všemožné využití hub

Byly prý zplozencem ďábla. Ale také léčily. Řeč je o houbách a první knížce v české literatuře, která popisuje všechny možné způsoby praktického využití hub od nejhlubší minulosti až po současnost, od lihovarnictví až po molekulární biologii. Napsali ji botanici z olomoucké univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autorky knihy o houbách. Zleva Barbora Mieslerová a Michaela Sedlářová.

Autorky knihy o houbách. Zleva Barbora Mieslerová a Michaela Sedlářová. | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

„Máme chalupu na Valašsku a tam téměř každý víkend houbaříme," říká jedna z autorek knížky Michaela Sedlářová, která je náruživou houbařkou. Stejně jako její kolegyně Barbora Mieslerová.

Tu zase zaujalo spojení hub a alkoholu. „Zde si nepředstavíme nějakou kloboukatou houbu, kterou bychom sbírali v lese, ale jedná se o kvasinky, které jsou mikroskopické, a dlouhá staletí se využívaly při kvašení, aniž lidé věděli, co využívají. Neviděli je, věděli jenom, že nechají šťávu někde ležet a ona změní své vlastnosti," vysvětluje.

Turisté ani houbaři se nemusí bát zpřísnění vstupu do lesů. Proti je koalice i opozice

Číst článek

Michaela zase v sobě nezapře milovníka sýrů. Bez hub by to u některých nešlo. Neobejde se bez nich ale ani výroba léků. "Řada mikroskopických hub je schopná produkce speciálních látek, které pro ně nejsou úplně nezbytné ke přežití, ale v malých koncentracích mohou léčit některé lidské choroby."

I ty nejmodernější technologie v zemědělství spoléhají na houby. „Mykorízy, což je určitá symbióza mezi houbami a vyššími kytkami, používá k tomu, aby se zvětšila úrodnost kytek. Velmi zajímavým využitím je tzv. biologická obrana nebo biologický boj, kdy využíváme určité houby, které dovedou potlačovat pro nás nepříjemné parazity."

Spory hub provázely lidstvo od nepaměti. V minulosti se dokonce věřilo, že jsou houby výtvorem ďábla. Barbora Mieslerová dodává, lidé z nich kvůli otravám měli strach. „Dokonce třeba takové otravy, které byly způsobené námelem, paličkovici nachovou, která napadá obilniny – způsobovalo to prudké otravy."

Ale i námel podle Michaely Sedlářové lidstvo dovedlo zvládnout. V současnosti totiž pomáhá v porodnictví.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme