Osvětimské muzeum se nezúčastní turínského knižního veletrhu, vadí mu nakladatelství spojené s fašisty

Nadcházejícího knižního veletrhu v Turíně se nezúčastní zástupci muzea v bývalém nacistickém koncentračním táboře v Osvětimi. Organizace se tak rozhodla kvůli přítomnosti nakladatelství Altaforte na veletrhu, napsala německá televizní a rozhlasová stanice Deutsche Welle. Altaforte vydává literaturu neofašistického uskupení CasaPound a v Turíně představí knižní rozhovor s italským ministrem vnitra Matteem Salvinim.

Tento článek je více než rok starý.

Turín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát letošního veletrhu v Turíně

Plakát letošního veletrhu v Turíně | Zdroj: Salone Internazionale del Libro di Torino

Muzeum na twitteru uvedlo, že nemůže chtít po přeživších, aby „sdíleli prostor s těmi, kdo zpochybňují historická fakta, která vedla k holokaust, s těmi, kdo znovu předkládají fašistickou představu o společnosti“.

Koncert neofašistů věnovaný výročí upálení Palacha nakonec bude, oznámili organizátoři

Číst článek

Na největším italském knižním veletrhu, který proběhne od 9. do 13. května, měla vystoupit například spisovatelka Halina Birenbaum, která prošla i Osvětimí.

Muzeum se tak připojilo k dalším umělcům a organizacím bojkotujícím veletrh kvůli nakladatelství, jako je kreslíř Zerocalcare, píše Deutsche Welle. Dříve už také kvůli přítomnosti nakladatelství rezignoval jeden člen organizačního výboru akce, uvedl deník Guardian.

Ředitel Altaforte Francesco Polacchi se pro italskou agenturu ANSA označil za fašistu. „Jsem fašistou. Antifašismus je skutečnou nemocí této země.“ Pro deník La Stampa řekl, že holokaust nezpochybňuje a „troška diktátorství je dobrá“.

Mussoliniho deníky v komiksu

První den veletrhu Altaforte představí knižní rozhovor s ministrem vnitra a vicepremiérem Salvinim, jehož autorkou je novinářka a válečná zpravodajka Chiara Gianniniová. V minulosti vydalo mimo jiné komiks, který zpracovával Mussoliniho válečné deníky.

Kromě toho Altaforte vydává neofašistické organizaci CasaPound měsíčník Primato nazionale. Vlády města Turín i regionu Piemont proto podle agentury ANSA požadují, aby byl Polacchi obviněn z propagace fašismu, což je v Itálii trestný čin. Také turínská buňka vládního Hnutí pěti hvězd (M5S) vyzvala vedení veletrhu, aby nakladatelství zakázalo zúčastnit se akce.

Krajně pravicová vládní strana Liga severu, kterou vede Salvini, nakladatele naopak podporuje. 

Organizační výbor veletrhu s odkazem na italskou ústavu podle Guardianu napsal, že „každý má právo vyjádřit své myšlenky“.

"We cannot ask the survivors to share the space with those who question the historical facts that led to the Holocaust, with those who re-propose a fascist idea of society." | @Auschwitz Memorial will leave @Salone Libro Torino if neo-facist Publ. House is there:
lastampa.it/2019/05/07/cul…

07:46 – 07. 05. 2019

1021 2327

lac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme