Praha má nového oficiálního básníka. ‚Poezie není popelka, umí rychle reagovat na krize,‘ tvrdí Borkovec

Praha patří už od roku 2018 ke světovým metropolím, které mají svého městského básníka. Po Vítu Janotovi jím teď bude po dobu jednoho roku Petr Borkovec. „Myslím, že poezie je poměrně vitální. Když se o ní pořád píše jak o popelce, tak to je klišé, které všichni přebírají. To není potřeba dělat,“ zdůrazňuje.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Borkovec

Petr Borkovec | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Funkce pražského básníka je „považována za způsob, jak zviditelnit poezii v každodenním životě občanů daného města a vytvářet umělecké dědictví prostřednictvím veřejných čtení a projektů na podporu povědomí o poezii,“ cituje Borkovec popis své nové pozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Poezie je něčím jedinečná a nenahraditelná. Dovede možná nejrychleji reagovat na všechny krize a hrozící konce,” říká nový městský básník Petr Borkovec

„Záleží, jak to kdo pojme,“ říká Borkovec. Ve funkci městského básníka nahradil Víta Janotu (2021-2022) a vůbec první oficiální pražskou básnířku Sylvu Fischerovou (2019-2020).

Jako městský básník plánuje ukazovat, jak je poezie jedinečná. „Nenahradí ji ani próza. Poezie dovede možná nejrychleji reagovat na všechny krize a hrozící konce, které se na nás teď sypou,“ nastiňuje básník.

Autorská čtení po Praze pořádá Borkovec už teď, funkci chce proto pojmout jinak.

Mají mít LGBT spisovatelé vlastní sekci? Raději bych, aby mě četl i heterosexuální soustružník, tvrdí básník

Číst článek

„Rád bych se spojil s mladší generací básníků narozenou kolem roku 2000. Přijde mi, že si dovedou držet svoje a zároveň rychle reagovat na to, co se děje kolem. A přitom nepsat publicistickou poezii,“ plánuje Borkovec a doplňuje:

Inspiraci vidí také v tom, jak pojal svoji roli jeden z básníků Bruselu. „Udělali z toho celoroční projekt, kdy se vybraní autoři věnovali lidem bez domova, žili s nimi a pak o tom psali. Na konci roku se to celé předvedlo v lesklém hávu. Rád bych udělal něco takového.“

Z Černošic do Prahy

Jedna báseň o Praze už mu vyšla ve sborníku Každý ji zná tak bude maskovaná, která obsahuje 66 básní o Praze od českých autorů.

Ta moje je báseň o igelitu u trati, který připomíná ženské tělo. Je to celé z cesty z Černošic do Prahy a vlastně v té básni vůbec nejsme v Praze,“ přiznává poeta a dodává:

Ta cesta je krásná, když teda zrovna nemám být v Praze v 8:40. Všechna ta zpoždění mám rád. Cesta se skládá z venkovského úseku a pak z příměstského. Když jede vlak pozdě, vyslechnu si spoustu různých řečí, které bych jinak neslyšel, protože všichni všechno komentují nahlas. A výpravčí mívá velmi osobní hlášení. Je to pěkný.“

Hnijící rajčata a stříhání keře

Naposledy vyšla Borkovcovi kniha Pozorovatelská cvičení, kterou vydal jenom v několika desítkách kusů.

Přál bych si, ať vydržím tak dlouho, dokud nebudu trapný, prozrazuje Miloň Čepelka k 85. narozeninám

Číst článek

Takovou knihu jsem nikdy předtím nevydal. Nakladatel Jaroslav Tvrdoň mě pořádal o cvičení všímavosti, které dělám se svými studenty. Třeba jezdíme dvě hodiny taxíkem po městě, pořád jednu trasu, a potom studenti společně píšou, co viděli. Nevyšlo to zas tak draho,“ přibližuje básník.

Nebo pozorujeme hnijící rajčata. Nebo dělám vycházky s úkoly, nebo ostříháme keř a u toho si čteme o ptačím hnízdě v keři.“

Jako oficiální pražský básník může Borkovec po celý rok přístup do budovy Národního divadla. „Když je divadlo otevřené, můžu vystoupat až úplně nahoru, do té zlaté dětské postýlky. A být tam, jak chci dlouho,“ těší ho.

„Klíč k tomu ale nemám, o ten budu muset vždycky požádat. Ale myslím, že být tam bude mimořádný zážitek,“ dodává básník Prahy.

Poslechněte si celý rozhovor, audio je výše v článku.

Šárka Jančíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme