Spisovatel Michal Viewegh | Michaela Danelová, Český rozhlas

Od stolu rovnou do zahrady.
Prohlédněte si pracovnu Michala Viewegha

Praha/Sázava|Daniela Brodcová, Michaela Danelová|

Čtěte celý článek

Server iROZHLAS.cz přináší třetí díl seriálu, ve kterém můžete virtuálně navštívit pracovny známých spisovatelů. Přestože je v rámci zachování „výrobního tajemství" většina literátů před zraky veřejnosti raději skrývá, někteří z nich iROZHLAS.cz do svých tvůrčích dílen pustili. A to i s 360stupňovou kamerou.

V Praze jsme se podívali na pracovní zázemí spisovatele Jáchyma Topola a v Ostravě nahlédli do dílny Petra Hrušky, kterou si básník a literární historik vybudoval z bývalé spižírny.

Tentokrát se opět přesuneme do středních Čech, konkrétně na Sázavu, kde bydlí a pracuje spisovatel Michal Viewegh. Jeden z nejúspěšnějších českých autorů se tvorbě věnuje ve svém domě, kde má rozlehlou pracovnu s výhledem do zahrady.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Psací stůl je spíše nenápadnou součástí místnosti a na samotné pracovní ploše se mnoho předmětů nenachází. K tvorbě Michalu Vieweghovi stačí pouze počítač s velkou obrazovkou, psací potřeby a papíry s poznámkami. Ty doplňuje jen několik osobních předmětů.

Na rozdíl od nenápadného stolu příchozí návštěvy zaujme velká knihovna, která se doslova prohýbá pod množstvím knih, a rozměrný červený gauč. Pracovna je přes francouzské okno přímo spojena s terasou a přilehlou zahradou.

Spisovatel má neustále napilno. Jen letos se z jeho tvůrčí dílny až na pulty knihkupectví dostala například povídková knížka Bůh v Renaultu či Nové pohádky pro unavené rodiče - volné pokračování příběhů určených pro nejmenší čtenáře, které vyšly v roce 2007.

Dohromady Michal Viewegh vydal okolo 30 románů a povídkových sbírek. Do povědomí čtenářů se přitom zapsal už začátkem 90. let, a to zejména románem Báječná léta pod psa. Následovaly populární publikace jako Výchova dívek v Čechách, Účastníci zájezdu, Román pro ženy, Vybíjená nebo Andělé všedního dne. Všechny se dočkaly filmového zpracování.

Krátkou pauzu ve Vieweghově tvorbě před pěti lety způsobily zdravotní komplikace po prodělané ruptuře aorty. K aktivnímu literárnímu životu se autor naplno vrátil až v roce 2015, kdy vydal soubor povídek s příznačným názvem Zpátky ve hře.

  • V dalších dílech fotografického seriálu nabídneme například pohled do pracovny ilustrátora a autora komiksů Pavla Čecha nebo do tvůrčího zázemí spisovatelky Markéty Pilátové.
  • Celkem iROZHLAS.cz v rámci projektu oslovil 25 spisovatelek a spisovatelů, někteří odmítli a někteří místo focení 360stupňovou kamerou zaslali vlastní fotografie svých pracovišť. Jejich příspěvky uvidíte v jednom z příštích dílů seriálu.

|Hana Mazancová, Regina Květoňová |Regiony

Virtuální prohlídka Transgasu před demolicí. Slavné Loosovo schodiště pomalu mizí

Budova Transgasu, jedna z nejradikálnějších staveb brutalismu u nás, se pomalu chystá na demolici. Aktuálně v ní probíhají vyklízecí práce. Z poloviny už zmizelo zábradlí slavného schodiště podle návrhu architekta Iva Loose. Zpravodajský web Českého rozhlasu místo navštívil s kamerou a pořídil unikátní snímky, díky kterým se dostanete do míst, která budou zanedlouho srovnána se zemí.

|Filip Jandourek, Anna Jadrná |Regiony

Virtuální prohlídka: po stopách obětí komunismu. Šibenice v Brně patřila k nejobávanějším místům

VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA. Brněnská šibenice patřila po nástupu komunismu k nejobávanějším místům v Československu. Oběti v krajské věznici na Cejlu umíraly čtvrt hodiny a smrt byla velmi trýznivá a pomalá. Až loni se podařilo určit místo, kde se popraviště přesně nacházelo. Zpravodajský web Českého rozhlasu připravil virtuální prohlídku, ve které se můžete vydat po stopách obětí komunistického režimu.