Ilustrátor a autor komiksů Pavel Čech ve své pracovně | Michaela Danelová, Český rozhlas

Podívejte se do pracoven spisovatelů:
Ilustrátor Pavel Čech tvoří
pod výstavkou obrazů

Praha / Brno|Kristina Roháčková, Michaela Danelová|

Čtěte celý článek

Server iROZHLAS.cz se po Novém roce vrací s 360stupňovou kamerou do míst, kde tvoří čeští literáti. Ve čtvrté části seriálu, ve kterém můžete virtuálně navštívit pracovny známých českých spisovatelů, nabízí nahlédnutí do pracovních prostorů malíře, ilustrátora a autora komiksů Pavla Čecha.

V minulých dílech našeho seriálu jsme se podívali do pražské pracovny spisovatele Jáchyma Topola, bývalé spižírny, kterou si básník a literární historik Petr Hruška nechal předělat na pracovní zázemí, a také do sázavského domu Michala Viewegha, jehož bestsellery vznikají v prostorné místnosti s výhledem do zahrady.

Dnešní návštěva patří malíři, ilustrátorovi a autorovi komiksů Pavlu Čechovi, jehož ateliér se nachází v Brně. Jak přiznává, má rád zarostlé zahrady, a tak není divu, že si jako své pracovní místo vybral místnost s výhledem do zahrady. „Dal jsem jí přednost před větší, (z níž) bych se koukal na ulici,“ říká pro server iROZHLAS.cz.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Stěny v Čechově ateliéru jsou posety jeho vlastními obrazy. Vpravo vedle okna visí například Kluci z Belmutky, na druhé straně zase třeba Indiáne.

„Obrazy se v ateliéru většinou dost mění, ale některé tam mám už dlouho. Třeba perokresba Zdivočelé kočky tam už visí skoro 20 let. Vlastně ne konkrétně v této místnosti, v novém ateliéru jsem asi tři roky, ale nad pracovním stolem visí už od nepaměti,“ vysvětluje Čech.

Kromě kreseb si návštěvník všimne například sbírky starožitných hodin, sošek a pohlednic nebo také pánviček a všemožného nádobí nad sporákem v rohu místnosti.

Pavel Čech se zaměřuje na tvorbu pro děti předškolního a mladšího školního věku. Je autorem řady obrázkových pohádkových knih (například Dobrodružství pavouka Čendy či Dědečkové), které sám ilustruje. Za Velké dobrodružství Pepíka Střechy získal v roce 2013 cenu Magnesia Litera. Kreslí také komiksy ve spolupráci s časopisy Aargh, Stripburek nebo K9.

Svými kresbami se podílel třeba na knihách Jana Skácela, Radka Malého či Jiřího Kratochvíla. V současné době pracuje na ilustracích ke knížce Jaroslava Foglara Chata v Jezerní kotlině.

Zajímavostí je, že Čech nebyl vždy literátem. Původně se vyučil strojním zámečníkem, poté pracoval například jako opravář nebo profesionální hasič. Až v roce 2004 se stal výtvarníkem na volné noze.

  • V dalších dílech fotografického seriálu nabídneme například pohled do pracoven spisovatelů Jiřího Hájíčka a Markéty Pilátové.
  • Celkem iROZHLAS.cz v rámci projektu oslovil 25 spisovatelek a spisovatelů, někteří odmítli a někteří místo focení 360stupňovou kamerou zaslali vlastní fotografie svých pracovišť. Jejich příspěvky uvidíte v jednom z příštích dílů seriálu.

|Hana Mazancová, Regina Květoňová |Regiony

Virtuální prohlídka Transgasu před demolicí. Slavné Loosovo schodiště pomalu mizí

Budova Transgasu, jedna z nejradikálnějších staveb brutalismu u nás, se pomalu chystá na demolici. Aktuálně v ní probíhají vyklízecí práce. Z poloviny už zmizelo zábradlí slavného schodiště podle návrhu architekta Iva Loose. Zpravodajský web Českého rozhlasu místo navštívil s kamerou a pořídil unikátní snímky, díky kterým se dostanete do míst, která budou zanedlouho srovnána se zemí.