'Prosím, postarejte se o tohoto medvídka'. Zemřel tvůrce příběhů o medvídku Paddingtonovi

Ve věku 91 let v úterý zemřel britský spisovatel Michael Bond, který se proslavil jako autor dětských knížek o medvídkovi Paddingtonovi. Oznámilo to ve středu nakladatelství HarperCollins, podle kterého „tvůrce jedné z nejoblíbenějších postaviček britských dětí“ zemřel ve svém domě po krátké nemoci.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Bond a medvídek Paddington na štosu jeho oblíbených toustů s marmeládou

Michael Bond a medvídek Paddington na štosu jeho oblíbených toustů s marmeládou | Foto: koláž Český rozhlas | Zdroj: Reuters

Bond se proslavil jako tvůrce medvídka Paddingtona, který pochází z nejtemnějšího Peru, nosí modrý kabát a červený klobouk a víc než cokoli jiného na světě miluje marmeládu.

Kniha s postavičkou pojmenovanou po londýnském nádraží, na kterém ji v příběhu najdou s cedulkou "prosím, postarejte se o tohoto medvídka", vyšla poprvé v roce 1958.

Bondovy knihy pro děti byly přeloženy do tří desítek jazyků včetně češtiny. Po celém světě se vydalo kolem 35 milionů výtisků. V 70. letech natočila BBC podle knížek animovaný seriál. V britsko-francouzské koprodukci vznikl v roce 2014 také rodinný film Paddington.

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme