Rodina nechtěla, aby psal, on přitom láme rekordy po celém světě. Coelho slaví 70. narozeniny

Kdykoli Paolo Coelho vydá novou knížku, zaplaví reklamní plakáty s jeho jménem okamžitě podchody metra i ulice měst. Brazilský spisovatel láme rekordy v prodejnosti už bezmála tři desítky let - a víc než milion výtisků jeho knih se prodalo i v Česku. Ve čtvrtek Coelho slaví sedmdesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Rio de Janeiro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilský spisovatel Paolo Coelho

Brazilský spisovatel Paolo Coelho | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Hned po vydání knihy Alchymista se Paolo Coelho stal v mnoha zemích literární hvězdou a získat práva na vydávání jeho dalších knih od té chvíle znamená zaručený odbyt.

Na otázku, proč je spisovatelem, odpověděl Českému rozhlasu před časem při návštěvě Prahy. „Vyprávění příběhů je způsob, jak předáváme dědictví. Ať už si vezmeme Mahábháratu nebo jiná klasická díla najdeme v nich vždycky jen čtyři základní příběhy. Můžeme vyprávět příběh dvou lidí, nebo to může být příběh tří lidí, nevěra, třetím příběhem je touha po moci a konečně čtvrtým příběhem je cesta, odyssea,“ řekl pro Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazilský spisovatel Paolo Coelho slaví 70. narozeniny. Víc si poslechněte v reportáži Kateřiny Svátkové.

Paolo Coelho se narodil v roce 1947 v brazilském Riu de Janeiru. S jeho spisovatelskou kariérou ale nesouhlasila rodina, a tak svoji první knížku vydal až po čtyřicátých narozeninách.

V 80. letech se vydal na pouť do Santiaga de Compostela a svoji zkušenost čtenářům zprostředkoval v úspěšné knížce nazvané Poutník - Mágův deník. Celosvětový úspěch pak přišel právě s románem Alchymista z roku 1988. Od té doby vydal téměř tři desítky knih. Jak je Paolo Coelho přesvědčen, číst budou lidé ve všech dobách.

„Existují dva hlavní důvody, proč lidé čtou knihy. Prvním důvodem je zábava a tím druhým vědomost. Je těžké říct, co bude za 20 let, protože nejsem prorok. Jsem si ale jistý tím, že stále budeme mít knihy,“ uzavírá Paolo Coelho.

Sedmdesátiletý autor během své spisovatelské kariéry získal i řadu ocenění. V roce 1995 mu například francouzská vláda udělila prestižní řád Čestné legie.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme