‚Za hluboce založené literární dílo.‘ Cenu Karla Čapka dostane spisovatel Jaroslav Rudiš

Laureátem Ceny Karla Čapka, kterou udílí České centrum Mezinárodního PEN klubu, je pro rok 2022 spisovatel Jaroslav Rudiš. Cenu převezme 24. ledna v pražském Divadle Archa. PEN klub to uvedl na svém webu. V Arše také České centrum Mezinárodního PEN klubu připomene 101. výročí uvedení Čapkovy divadelní hry R.U.R. třídenní akcí ve dnech 22. až 24. ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Rudiš

Jaroslav Rudiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Uskuteční se tři odborné konference a tři divadelní představení R.U.R. v provedení divadelního souboru Buchty a loutky.

Divadelní hra Karla Čapka R.U.R., v níž autor varuje před případnými negativními vlivy techniky na lidstvo a vyjadřuje své obavy o jeho budoucnost, patří k nejznámějším českým dramatům. V této hře také poprvé zaznělo slovo robot, které na Karlovu výzvu navrhl jeho bratr Josef Čapek.

Pořadatelé odložili kvůli omikronu hudební ceny Grammy. Pandemie zasáhla i festival Sundance

Číst článek

Protože loňské 100. narozeniny robota nemohl PEN klub kvůli pandemii oslavit, chce připomenout ty letošní. Ve foyer Divadla Archa se kromě zmíněného programu uskuteční výstava k 95. výročí založení Českého centra Mezinárodního PEN klubu.

Cenu Rudišovi PEN klub udělil za „hluboce založené literární dílo s přesahem do soudobé hudby, filmu a divadla, jež má svůj severočeský domicil a jehož živým symbolem je železnice překračující hranice jazyků a krajů a utvářející lidské společenství a dějiny“.

Slavnostní předání ceny se uskuteční v pondělí 24. ledna v 17.00 v Divadle Archa. Laureát obdrží šek na 100 tisíc korun. Cenu Karla Čapka udílí České centrum Mezinárodního PEN klubu od roku 1994, kdy ji poprvé obdrželi Günter Grass a Philip Roth u příležitosti Světového kongresu PEN klubu v Praze.

Cena se udílí každý sudý rok za významný literární počin s přihlédnutím k tomu, zda v souladu s usilováním Karla Čapka laureát i jeho dílo nějak výrazně a srozumitelně přispěli k tomu, aby se ve společnosti prosadily demokratické a humanistické hodnoty nebo aby byly ubráněny.

Mezi laureáty Ceny Karla Čapka patří například Josef Topol, Václav Havel, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček, Ivan Klíma nebo Petr Šabach.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme