Český spisovatel Rudiš je mezi pěticí nominovaných na cenu knižního veletrhu v Lipsku

Český spisovatel Jaroslav Rudiš je se svým románem Winterbergova poslední cesta mezi pěticí nominovaných na letošní cenu knižního veletrhu v Lipsku v kategorii beletrie. Na svých internetových stránkách o tom informují pořadatelé veletrhu.

Tento článek je více než rok starý.

Lipsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel Jaroslav Rudiš hledá náměty ke svým knihám ve svém okolí

Spisovatel Jaroslav Rudiš | Foto: Šárka Ševčíková

Jméno laureáta oznámí porota 21. března spolu s nositeli ceny v kategorii literatura faktu a překlad. Každý z oceněných získá odměnu ve výši 20 000 eur (515 760 korun). Kromě něj je nominovaná čtveřice německých autorů.

Novinka Jaroslava Rudiše se odehrává v sauně. Chodí se do ní jako na terapeutický kroužek

Číst článek

Cena lipského knižního veletrhu se uděluje od roku 2005 a vyzdvihuje knihy, které v daném roce teprve vycházejí. Winterbergova poslední cesta (Winterbergs letzte Reise), Rudišův první román psaný v němčině, v Německu vyjde tento měsíc.

Turnovský rodák Rudiš, který studoval němčinu a historii, loni na lipském knižním veletrhu získal Cenu literárních domů. Porotci ocenili Rudišovo různorodé literární dílo a jeho schopnost pracovat s literaturou v odlišných formách.

Ve Winterbergerově poslední cestě čtenář doprovází pečovatele závislého na pivu a starého sudetského Němce při jejich putování vlakem po střední Evropě.

Lipský knižní veletrh se bude konat od 21. do 24. března. Česká republika bude mít letos na akci zvýrazněnou expozici. V minulosti se mezi kandidáty na cenu dostal česko-německý básník Jan Faktor.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme