Spisovatel Jaroslav Rudiš dostane od Němců prestižní literární cenu. Míří za ním 15 tisíc eur

Český spisovatel Jaroslav Rudiš letos dostane prestižní německou Cenu literárních domů. Ocenění, které je spojené s odměnou 15 000 eur (380 000 korun), převezme 15. března na lipském knižním veletrhu. Oznámili to ve středu pořadatelé, kteří ocenili mimo jiné Rudišovo různorodé literární dílo a jeho schopnost pracovat s literaturou v odlišných formách.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín (Aktualizováno: 12:36 17. 1. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel Jaroslav Rudiš

Spisovatel Jaroslav Rudiš | Foto: Pavel Polák | Zdroj: Český rozhlas

„Jaroslav Rudiš s ironií a jemným citem pro každodenní starosti lidí vykresluje ve svých textech společnost s pomocí svérázných postav, které jsou často obětí tragikomických událostí," uvedli pořadatelé na adresu autora Nebe pod Berlínem, Grandhotelu nebo Národní třídy. „A tak jsou jeho knihy cool, vtipné, kritické, politické, poetické... krátce: literární rock'n'roll.“

Pětačtyřicetiletý spisovatel, scenárista a dramatik cenu považuje za nejvýznamnější, kterou kdy dostal. „Mě těší, že mám v Německu a v Rakousku čtenáře. Myslím, že česká literatura nebo česká kultura se potřebují dostat ven z té země,“ řekl Rudiš, který žije střídavě v Německu a v Česku.

Němci nás mají rádi. Hloupé vtipy o Češích neexistují, říká z Berlína spisovatel Rudiš

Číst článek

„Pro mě je důležitá ta přirozenost přecházení z češtiny do němčiny a zase zpátky, návrat k určité dvoujazyčnosti, která třeba v Česku a českých zemích byla před sto lety normální a trochu se vytratila,“ poznamenal. „Jsem strašně rád, že se v obou těch jazycích pohybuji, že jsem v nich doma," uvedl také spisovatel, který se podílel i na komiksové trilogii a filmu Alois Nebel a s Jaromírem Švejdíkem (Jaromír 99) založil skupinu Kafka Band.

Cena literárních domů, které podporují literaturu, pořádají čtení nebo výstavy a vedle Německa působí i v Rakousku a ve Švýcarsku, podle Rudiše patří právě i jeho kolegům. „Mě těší, že to není cena jen pro mě, ale i pro mé spolupracovníky," zdůraznil ve středu.

V Turnově narozený autor, kterého na jaře čeká série autorských čtení v německy mluvících zemích, v minulosti získal třeba Cenu Jiřího Ortena nebo čtenářskou cenu Magnesia Litera.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme