Sbližuje národy Čechů a Němců. Český spisovatel Rudiš získal záslužný řád od německého prezidenta

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v pátek v Berlíně ocenil Záslužným řádem Spolkové republiky Německo českého spisovatele Jaroslava Rudiše za přínos ke sbližování Čechů a Němců. Rudiš, který dlouhodobě žije v Berlíně, je jednou ze 14 osobností, které v pátek Steinmeier u příležitosti nadcházejícího Dne německé jednoty vyznamenal za jejich kulturní činnost. Znovusjednocení Německa si země připomíná 3. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel Jaroslav Rudiš.

Spisovatel Jaroslav Rudiš. | Foto: Jan Rasch

„Prorážení cest, stavění mostů, překonávání hranic - i to jsou témata českého spisovatele, který je dnes naším hostem. Žije v Česku a Německu, píše česky a německy, rád také o železnici, kde jsme se spolu poprvé setkali,“ řekl Steinmeier o Rudišovi. Prezident spisovatele označil za osobnost, která pomáhá sbližovat Čechy a Němce a ukazovat jim společnou historii z rozličných perspektiv. „Neúnavně bojuje proti nedostatku povědomí o historii, který jak říká, usnadňuje populistům rozsévání nenávisti a sváru,“ dodal prezident.

Lábus převzal cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii. ‚Film jsem vždycky miloval,‘ řekl

Číst článek

Rudiš, který uvedl, že si záslužného řádu velmi váží, na konci srpna doprovázel Steinmeiera na jeho cestě vlakem z Berlína na návštěvu do Prahy. Rudiš tehdy ČTK řekl, že vlaky spojující českou a německou metropoli jsou pro něj symbolem svobody, proto i symbolicky vnímá způsob dopravy, jaký Steinmeier pro návštěvu Česka zvolil.

Rudiš se proslavil romány jako Grandhotel nebo Konec punku v Helsinkách či komiksovou trilogií Alois Nebel. Román Winterbergova poslední cesta, který vyšel v roce 2019, napsal již německy. V češtině kniha, za níž byl autor v roce 2019 nominovaný na prestižní cenu Lipského knižního veletrhu a v roce 2020 za knihu získal ocenění Chamisso-Preis/Hellerau, vyjde 14. října.

Záchvaty historie

Jejím hrdinou je Jan Kraus, pečovatel, který se v Berlíně stará o umírající. Pochází z Vimperku, od roku 1986 žije v Německu. S umírajícími tráví poslední chvíle jejich života. Jedním z těch, které pomyslně převáží na druhý břeh, je Wenzel Winterberg, rodák z Liberce, který je stejně starý jako tamní krematorium i Československá republika.

Téměř stoletý muž trpí „záchvaty historie“, celý život pracoval jako tramvaják a nikdy nestudoval, ale přesto toho ví o historii hodně. Jednoho dne Krause požádá, aby s ním vyrazil na poslední cestu střední Evropou. Společně se vydají vlakem z Berlína do Sarajeva podle starého bedekru pro Rakousko-Uhersko z roku 1913. Putují po stopách Winterbergovy dávné lásky Lenky, která se ztratila na začátku poslední války.

‚Je důležité dál v dětech živit fantazii.‘ Divadlo ABC představuje Drábkovu inscenaci Petra Pana

Číst článek

V němčině napsal Rudiš i grafický román Nachtgestalten (Noční chodci), na kterém spolupracoval s rakouským ilustrátorem Nicolasem Mahlerem. Tento týden ve čtvrtek pak Rudišovi vyšla německy psaná kniha s názvem Gebrauchsanweisung fürs Zugreisen (Příručka pro cestování vlakem).

Spolu s Rudišem ocenil prezident mimo jiné cellistu Jana Voglera, filmového režiséra Christiana Petzolda nebo fotografa Akinbodea Akinbiyiho.

Ceremonii, která se konala v sídle prezidenta na zámku Bellevue v Berlíně, doprovázela karanténní opatření kvůli pokračující pandemii nemoci covid-19. Vyznamenání seděli v rozestupech, gratulace se musela obejít bez potřesení rukou a také na závěr při německé hymně se nezpívalo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme