Nejlepší českou komiksovou knihou roku 2021 je Štefánik. Má téměř 200 stran, vznikala čtyři roky

Nejlepší českou komiksovou knihou roku 2021 se stala biografická publikace o spoluzakladateli Československa Milanu Rastislavu Štefánikovi. Do Síně slávy českého komiksu byla uvedena komiksová historička a publicistka Olga Bezděková.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obálka knihy Štefánik

Obálka knihy Štefánik | Zdroj: Nakladatelství Labyrint

Letošní nominace podle pořadatelů odrážely dlouhodobý trend českých nakladatelů ve vydávání biografických komiksů. Jen letos vyšly čtyři životopisné komiksy, a to o Jaromíru Jágrovi, Tomáši Holém, Sidonii Nádherné a právě Štefánikovi.

Štefánikova smrt byla nehoda. Nevyvážené letadlo při přistání sklouzlo po křídle, říká historik

Číst článek

Příběh slovenského politika, vojáka, letce a astronoma od scenáristů Michala Baláže a Gabriely Kyselové a kreslíře Václava Šlajcha získal i Cenu České akademie komiksu. V komiksových cenách Muriel, jejichž vítěze v úterý pořadatelé vyhlásili v pražském Biu Oko, měla kniha tři nominace.

Grafický román o Štefánikovi, který vydalo nakladatelství Labyrint, vznikal čtyři roky. Komiksová kniha má téměř 200 barevných stran.

Za přínos českému komiksu byl oceněn festival malých nakladatelů Tabook, který se koná každoročně na přelomu září a října v Táboře. V kategorii Nejlepší krátký komiks uspěli Jan Blažek, Marek Toman a Stanislav Setinský s komiksem Tady to smrdí jako čert! z knihy Odsunuté děti, která nabízí pět rozhovorů s německými pamětníky odsunutými v dětství z Československa.

Neobvyklá komiksová kniha B jako běžec, v níž Jindřich Janíček zpracovává šest příběhů z historie amatérského i závodního běhání, vyhrála cenu v kategorii Nejlepší kresba.

Cenu za nejlepší komiks pro děti získali Michal Šanda a David Dolenský za tragikomický příběh kocourka jménem Tibbles. Kocourek patřící strážci majáku na malém ostrůvku poblíž Nového Zélandu v něm objeví vzácný druh dosud nepopsaného nelétavého ptáka a zároveň se stane příčinou jeho vyhubení.

Ukázka z komiksového románu Štefánik | Zdroj: Nakladatelství Labyrint

Nejlepší překladový komiks vydala podle poroty Paseka v podobě titulu Piruety od Tillie Waldenové. Cenu za nejlepší překlad komiksového díla do češtiny obdržela Petra Ben-Ari za komiksový román Tráva jihokorejské autorky Kim Kumsuk přinášející příběh dívky sexuálně zotročené během 2. světové války.

Z knihy osmiletého chlapce v Idahu se stal hit. Na její půjčení v místní knihovně čeká přes 50 lidí

Číst článek

Nominaci na cenu za nejlepší scénář komiksu proměnila romance dospívající dívky sužované úzkostmi Naprostá šílenost od manželské dvojice Tereza Kopecká a Tomáš Kopecký. Cenu Magnesia za nejlepší studentský komiks získal Petr Polák za soubor tří mysteriózních komiksových povídek Močál. Do této kategorie mohou studenti výtvarných středních a vysokých škol hlásit své ročníkové či závěrečné práce.

V kategorii nejlepší strip se porota v letošním roce rozhodla nominace nevyhlásit. „Málo obsazené, již z podstaty do delšího časového období rozložené disciplíně dlouhodobě dominuje několik kvalitních stripových seriálů, které byly cenou Muriel leckdy i opakovaně odměňovány v minulých letech,“ zdůvodnila porota své rozhodnutí.

Porota také navrhuje rozšířit propříště záběr kategorie i o další druhy komiksových prací, například online komiksy.

Česká akademie komiksu vznikla v roce roku 2018, aktuálně má 77 členů a jejím předsedou je literární a komiksový historik Pavel Kořínek. Ceny Muriel se udílejí pod tímto názvem od roku 2007.

Ukázka z komiksového románu Štefánik | Zdroj: Česká televize

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme