Do Česka přijede poprvé nobelista Llosa, bude hostem festivalu Svět knihy

Do Česka poprvé zavítá nositel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa. Spolu s dalšími autory z Latinské Ameriky bude v květnu hostem festivalu Svět knihy Praha. Na mezinárodním knižním festivalu od 9. do 12. května na holešovickém výstavišti svou tvorbu představí také Bernardo Carvalho, Rodrigo Fresán, Álvaro Enrigue, David Unger či Mariana Enríquezová a další významní latinskoameričtí spisovatelé a hosté.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nositel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa

Nositel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa | Foto: Andrea Comas | Zdroj: Reuters

Ve Španělsku žijící peruánský spisovatel, politik, novinář a esejista Mario Vargas Llosa patří k nejvýznačnějším současným autorům nejen v latinskoamerickém regionu.

Nobelovu cenu obdržel v roce 2010. Udělena mu byla za „kartografii struktur moci a za pronikavé obrazy jednotlivcova vzdoru, revolty a jeho porážky“.

„Více než patnáct let se snaží různí organizátoři či instituce v České republice pozvat nobelistu a světovou literární hvězdu, kterou je Mario Vargas Llosa. Vždy odmítl. O to větší máme radost, že souhlasil s naším pozváním a do Prahy v květnu přijede,“ uvedl dramaturg programu Guillaume Basset.

Kdo je Mario Vargas Llosa?

Mario Vargas Llosa se narodil 28. března 1936 v Arequipě na jihu Peru. V Limě studoval práva a doktorát filozofie získal v Madridu. Velký ohlas měl už jeho první román Město a psi (1963), kde trochu autobiograficky popsal dospívání chlapců na vojenské škole Leoncia Prada, kam ho poslal jeho otec ve 14 letech.

Ještě více ho proslavil Zelený dům z roku 1966. V tomto díle se mu podařilo popisem všední reality mistrně zachytit lidský úděl jako takový. Zážitek z antropologické expedice později promítl i do románu Vypravěč (1987).

Svět můžeme změnit jen tak, že připustíme změnu i sami na sobě, říká spisovatelka Abnousse Shalmani

Číst článek

V sedmdesátých letech se svými dalšími díly už stal literární celebritou a v druhém polovině dekády byl předsedou mezinárodního PEN klubu.

Kromě literatury se Vargas Llosa proslavil i neúspěšnou kandidaturou na peruánského prezidenta v roce 1990, kdy oblíbeného literáta překvapivě porazil Alberto Fujimori. Po tomto neúspěšném politickém angažmá se vrátil ke svému původnímu řemeslu spisovatele.

Napsal více než 30 románů, dramat a esejů. Vynikl i v humorném žánru, například knihou Tetička Julie a zneuznaný génius (1977) nebo satirou z prostředí pralesních vojenských posádek oblažovaných pojízdnými nevěstinci Pantaleón a jeho ženská rota (1973). V roce 1994 mu bylo uděleno nejprestižnější ocenění španělsky psané literatury – Cervantesova cena.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme