Veletrh Svět knihy potvrdil hosty z Francie. Česko navštíví i autor bestselleru o atentátu na Heydricha

Zářijový veletrh Svět knihy bude jako hlavní zemi hostit Francii. Osobně o svém díle mají v Praze promluvit spisovatelé Laurent Binet či Muriel Barberyová. Speciální pozornost bude věnována zásadní osobnosti české i francouzské literatury Milanu Kunderovi. Za pořadatele o tom informovala Pavla Umlaufová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čtenáři

Tématem veletrhu bude i vliv pandemie na knižní trh | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Programová témata 26. ročníku veletrhu a literárního festivalu zavedou čtenáře také do Polska a hlas dostane i Bělorusko. Pořadatelé se chtějí věnovat i vlivu pandemie na knižní trh, jak a zda se proměnil. Svět knihy Praha 2021, provázený mottem Můj domov je v jazyce, se návštěvníkům otevře od 23. do 26. září na Výstavišti v Holešovicích.

Má cesta za štěstím. Gottova biografie se stala bestsellerem, vyprodala se za pár dní

Číst článek

Skloňovat se bude zejména jméno Milana Kundery, který se narodil v Brně, ale již několik desetiletí žije ve Francii. Jeho dílo bude v programu nahlédnuto jak v literárním, tak filozofickém i politickém kontextu. O Kunderovi přijde do Prahy pohovořit například význačný nakladatel Antoine Gallimard, který se se spisovatelem seznámil nedlouho po jeho příjezdu do Paříže v 70. letech.

Potvrzení hosté

Osobní účast na veletrhu přislíbila řada dalších osobností francouzského literárního světa. Českým čtenářům je dobře známé jméno Laurenta Bineta. Autor bestselleru HHhH, k němuž ho inspiroval atentát na Reinharda Heydricha, tentokrát představí novinku Civilizace, v níž se pustil do konstruování alternativních dějin.

S českým prostředím je propojena Lenka Horňáková-Civade, původem Češka, která žije a píše ve Francii. V literárním pořadu uvede svůj poslední román Symfonie o novém světě, v němž částečně vychází z osudů bývalé československého konzula v Marseille Vladimíra Vochoče.

SOUTĚŽ: O jizvách na duši, které jen tak nezmizí. Vyhrajte Poupátka, román nositelky Ortenovy ceny

Číst článek

Osobně českým čtenářům přestaví překladovou novinku svého titulu také Muriel Barberyová. Po bestselleru S elegancí ježka přiváží román Růže sama, k němuž jí inspiroval dvouletý pobyt v Japonsku.

„Téma podpory svobody, demokracie a lidských práv ve světě mělo na Světě knihy vždy své místo. Rozhodli jsme se vytvořit stálou sekci Literatura jako hlas svobody. Zaměří se na zemi, kde se literatura musí vyrovnat s politickým tlakem. Letos je vybráno Bělorusko,“ nastínil programovou novinku dramaturg Guillaume Basset.

Vliv pandemie na knižní trh se letos stal jedním z témat, k němuž se váží chystané debaty. „S covidem rostly audioknihy a oživil se zájem o elektronické knihy. Ty několik let stagnovaly, jejich podíl na celkových tržbách nerostl, teď zase zamířil vzhůru,“ uvedl k trendům v literatuře ředitel veletrhu Radovan Auer. Více se podle něj rozevírají nůžky mezi mainstreamem a náročnější literaturou, jako ohrožená vnímá malá knihkupectví.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme