Zemřela nositelka Nobelovy ceny a autorka Písně o Šalamounovi Toni Morrisonová

Americká spisovatelka Toni Morrisonová ve věku 88 let v noci na úterý zemřela. Morrisonová byla v roce 1993 první ženou tmavé pleti, která získala Nobelovu cenu za literaturu, známá je pro své romány Píseň o Šalamounovi, Velmi modré oči nebo Milovaná, za který získala Pulitzerovu cenu. Morrisonová zemřela v newyorské klinice Montefiore, napsala s odvoláním na spisovatelčina nakladatele agentura AP.

Tento článek je více než rok starý.

New York (Aktualizováno: 18:16 6. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřela nositelka Nobelovy ceny Morrisonová, uznávaná spisovatelka i obhájkyně lidských práv

Zemřela nositelka Nobelovy ceny Morrisonová, uznávaná spisovatelka i obhájkyně lidských práv | Foto: Stephen Chernin | Zdroj: Reuters

Rodina zemřelé skrze vydavatele uvedla, že Morrisonová skonala po krátké nemoci na newyorské klinice Montefiore, poklidně a obklopena svými nejbližšími.

„Byla tou nejoddanější matkou, babičkou a tetou, která moc ráda trávila čas s rodinou a přáteli. Byla mistrovskou spisovatelkou, která si vážila psaného slova, ať už svého vlastního, svých studentů nebo jiných, a také dychtivou čtenářkou,“ uvedla rodina v prohlášení.

Morrisonová byla svého času teprve osmou ženou, která Nobelovu cenu za literaturu získala. Švédská akademie ocenila její vizionářský přístup a práci s jazykem. Román Milovaná, ve kterém musí matka zabít své dítě, aby ho ušetřila života v otroctví, jí přinesl Pulitzerovu cenu v roce 1988.

Toni Morrison was a national treasure, as good a storyteller, as captivating, in person as she was on the page. Her writing was a beautiful, meaningful challenge to our conscience and our moral imagination. What a gift to breathe the same air as her, if only for a while.

17:40 – 06. 08. 2019

46096 311941

Morrisonová, původním jménem Chloe Anthony Woffordová, se narodila 18. února 1931 v americkém státě Ohio. Akademický titul získala v roce 1955 na renomované Cornellowě univerzitě, po studiích přednášela angličtinu a humanitní vědy ve Washingtonu nebo na Princetonské univerzitě v New Jersey.

Pracovala také jako kritička a lektorka ve vydavatelství Random House v New Yorku, kde se specializovala na afro-americkou literaturu. Od roku 1981 byla členkou Americké akademie umění a písemnictví.

Obhájkyně lidských práv

Její první román Velmi modré oči vyšel v roce 1970. Postupně vydala desítku románů a nespočet povídek.

Celý život byla vášnivou obhájkyní lidských práv. Ve svém díle se věnovala otázkám otrokářství a afroamerické historii, pozornost soustředila hlavně na život žen tmavé pleti. Rasu vnímala jako sociální konstrukt a skrze svou tvorbu tvořila lepší svět, po němž často toužily i postavy z jejích románů.

Dílo Morrisonové obdivovala řada známých osobností, včetně amerických prezidentů. Pochvalně se o ní vyjadřoval Bill Clinton, spisovatelka Margaret Atwoodová či moderátorka Oprah Winfreyová. Od Baracka Obamy získala prezidentskou Medaili svobody - nejvyšší civilní vyznamenání ve Spojených státech, které dostal například i bývalý český a československý prezident Václav Havel.

Today we remember Toni Morrison, a brave activist, feminist writer, and inspiring figure in literature whose works will transcend the test of time. Thank you for the legacy. 🖤

17:10 – 06. 08. 2019

1624 3959

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme