V 78 letech zemřel britský spisovatel Peter Mayle, autor knihy Rok v Provenci

Ve věku 78 let zemřel po krátké nemoci britský spisovatel Peter Mayle, který se proslavil zejména knihou Rok v Provenci. Oznámila to agentura AP s odvoláním na autorova nakladatele. Mayle zemřel ve čtvrtek v nemocnici nedaleko svého domu na jihu Francie.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský spisovatel Peter Mayle. Archivní snímek.

Britský spisovatel Peter Mayle. Archivní snímek. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Peter Mayle pocházel z jihoanglického města Brighton. Do Francie přesídlil v roce 1987 s plánem napsat zde román.

Nový svět – „farmář odvedle, houbař, dáma s frustrovaným oslem“ - jej zcela pohltil, přiznal Mayle o mnoho let později v rozhovoru s listem The Guardian. Musel tedy napsat svému literárnímu agentovi Abneru Steinovi, že práce na románu stojí.

„Nakonec jsem Abnerovi napsal dlouhý dopis, k čemuž mě dovedl hlavně pocit viny. Pokusil jsem se mu v něm vysvětlit, proč jsem na románu ještě nezačal pracovat,“ uvedl Mayle v rozhovoru.

„K mému nezměrnému překvapení a úlevě mi odepsal, že pokud dokážu napsat dalších 250 stran ve stejném duchu jako předchozí dopis, mohl by najít nakladatele,“ popsal spisovatel genezi svého nejproslulejšího díla Rok v Provenci.

V Británii kniha vyšla v roce 1989, slavila mimořádný úspěch a prodaly se miliony výtisků. V českém překladu byla kniha vydána roku 2002.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme