Francouzský velvyslanec ocenil tři Češky. Cenu dostaly za přínos umění ve Francii i ve světě

Insignie rytíře Řádu umění a literatury v úterý na francouzském velvyslanectví v Praze převzaly novinářka Irena Jirků, scenáristka a ilustrátorka Lucie Lomová a spisovatelka a malířka Lenka Horňáková-Civade. Vyznamenání jim předal velvyslanec Francie v České republice Alexis Dutertre. Učinil tak u příležitosti dnešního Mezinárodního dne žen a letošního francouzského i českého předsednictví Radě Evropy.

Praha/Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svět knihy, Lucie Lomová

Scenáristka a ilustrátorka Lucie Lomová je jednou z oceněných | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Irena Jirků je česká novinářka a spisovatelka, která působila na pozici šéfredaktorky v několika českých médiích. Nyní je novinářkou na volné noze a přispěvatelkou Hospodářských novin a serveru Aktuálně.cz. Byla také zástupkyní ředitele Nadace Charty 77 a sbírky Konto bariéry. V České republice se věnuje zejména propagaci francouzské kultury a literatury.

Biskup Malý obdržel francouzský Řád čestné legie. Vyznamenaní získal za boj za lidská práva

Číst článek

Lucie Lomová je česká autorka komiksů, ilustrátorka a výtvarnice. Je laureátkou komiksových cen Muriel za roky 2011, kde byla oceněna za nejlepší původní scénář a nejlepší původní český komiks za grafický román Divoši, a 2007 – nejlepší původní kniha Anna chce skočit. Její knihy vycházejí v češtině a ve francouzštině. Je autorkou komiksu Institut vzpomíná vytvořeného ke stému výročí Francouzského institutu v Praze.

Lenka Horňáková-Civade je spisovatelka a malířka. Narodila se v Prostějově a vystavovala v České republice i ve Francii. Vydala několik knih ve francouzštině, mezi její knihy publikované pouze v češtině patří Provence jako sen a Lanýže. Poslední román La symphonie du nouveau monde (Symfonie o novém světě) vyšel v češtině v roce 2020 v nakladatelství Argo.

Ústavní soudkyně Šimáčková dostala francouzský Řád čestné legie za nasazení v prosazování lidských práv

Číst článek

Řád umění a literatury je odměnou pro osoby, které se vyznamenaly svou uměleckou či literární tvorbou nebo které přispěly k rozmachu umění a literatury ve Francii a ve světě. Má tři stupně: rytíř, důstojník a komandér. Důstojníkem se třeba stala před deseti lety, když slavila osmdesátiny, filmová kritička Eva Zaoralová.

Mezi držiteli řádu jsou pak z českých umělců například filmaři Jiří Menzel a Věra Chytilová, básník Petr Král, operní pěvkyně Magdalena Kožená a Eva Urbanová, malíři Adriena Šimotová a Adolf Born, fotograf Josef Koudelka, spisovatel Bohumil Hrabal a historička umění Anna Fárová. Obdržel je i bývalý prezident Václav Havel za svou dramatickou tvorbu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme