Zemřel americký spisovatel Tom Wolfe, autor Ohňostroje marnosti

V pondělí zemřel americký žurnalista, satirik a spisovatel Tom Wolfe. Oznámila to v úterý jeho agentka. Podle agentury AP mu bylo 88 let, některé zdroje uvádějí, že 87 roků. Wolfe napsal desítky románů a esejí, k jeho nejznámějším dílům patří Ohňostroj marnosti z roku 1987 nebo Muž na vrcholu z roku 1998. Wolfe byl známý jako jeden ze zakladatelů „nové žurnalistiky“ – směru, který se snažil v článcích a reportážích více využívat nástrojů prózy.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tom Wolfe na autogramiádě v Southampton.

Tom Wolfe na autogramiádě v Southampton. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Wolfova bytelná kritika newyorské smetánky 80. let Ohňostroj marnosti byla vyhlášena nejlepší románovou prvotinou desetiletí a literáta zařadila mezi celebrity. Román byl později zfilmován.

Po audiorománu Číhaná ve Fort Bragg (1997) přišel například v roce 1998 se sedmisetstránkovým románem Muž na vrcholu. Kniha se ihned stala bestsellerem.

Wolfe zemřel v New Yorku poté, co byl hospitalizován kvůli infekci. V tomto městě žil od roku 1962, kdy začal pracovat jako reportér listu The New York Herald Tribune.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme