Zemřel americký spisovatel Philip Roth. Za knihu Americká idyla získal Pulitzerovu cenu

Ve věku 85 let v úterý zemřel jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů a autor téměř tří desítek románů Philip Roth. Informují o tom úterní americká média s odvoláním na jeho agenta. K nejproslulejším Rothovým románům patří Portnoyův komplex z roku 1969 nebo Americká idyla z roku 1997, za kterou dostal prestižní Pulitzerovu cenu.

Washington (Aktualizováno: 12:54 23. 5. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Philip Roth.

Philip Roth. | Zdroj: Reuters

Agentura AP jej v nekrologu označuje za neohroženého vypravěče příběhů o sexu, smrti, asimilaci a osudu, za oslavovaného i kontroverzního autora a neúprosného satirika.

Roth, který býval každoročně uváděn mezi favority na zisk Nobelovy ceny za literaturu, se ve svých románech věnoval tématu postupné asimilace Židů v Americe, otázkám osobní identity či problémům kulturní a etnické příslušnosti. Nobelovu cenu nikdy nedostal, i když prakticky všechny ostatní literární ceny jeho dílo zdobí.

Sám pocházel z rodiny židovských přistěhovalců původem z Haliče, narodil se ale už v USA. Nepovažoval se za židovského, ale amerického autora. Některá jeho díla část kritiky považovala za kontroverzní, vysloužil si i výtky z antisemitismu a šíření pornografie, kritizovaly ho feministky.

Pulitzera získala média, která odhalila aféru hollywoodského magnáta. Cenu za hudbu si poprvé odnesl raper

Číst článek

„Rád píšu o sexu, je to velké téma, i když většina událostí v mých knihách se nestala. Některé prvky reality jsou ale zapotřebí, aby odstartovaly představivost,“ komentoval Roth své dílo.

Do literatury vstoupil v roce 1959 knihou Goodbye Columbus (Sbohem, město C), když předtím několik let působil jako učitel. K dalším jeho dílům patří například Elév, Profesor touhy a Operace Shylock. Téměř všechny jeho romány byly na pomezí autobiografie a fikce.

Rothovo dílo poznamenaly i trpké osobní zkušenosti, mimo jiné kruté deprese, které ho postihly v roce 1987. Po zklamání z prvních reakcí na román Operace Shylok v roce 1993 se deprese vrátily a spisovatel několik let nekomunikoval s médii.

Propagátor české literatury

Roth byl také držitelem řady českých ocenění. Jako vydavatel východoevropských autorů totiž významně přispěl k propagaci české literatury. Díky němu například získal v USA své první čtenáře Milan Kundera.

Mezinárodní Man Bookerovu cenu získal spisovatel Philip Roth

Číst článek

V polovině 70. let Československo navštívil a na základě „neobyčejných“ zážitků vznikla i novela Pražské orgie (1985). V roce 1994 byl Roth společně s Günterem Grassem vyznamenán první Cenou Karla Čapka, v roce 2001 dostal jako první Cenu Franze Kafky.

V roce 2011 získal mezinárodní Man Bookerovu literární cenu, mezinárodní obdobu známého britského literárního ocenění. Koncem roku 2012 ale oznámil, že už nehodlá dál psát.

Tvorba znamená frustraci, řekl tehdy, a trpět frustrací už prý nemá sílu. „Nedokážu věnovat celý den psaní pěti stránek, které pak vyhodím,“ prohlásil. V roce 2014 švédskému listu Svenska Dagbladet řekl, že si znovu přečetl všechny své knihy, aby se přesvědčil, zda to nebyla ztráta času. Od roku 2015 se stranil veřejnosti.

Podle deníku The New York Times žil Roth v New Yorku a ve státě Connecticut. Podle jeho agenta zemřel na srdeční selhání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme