Zlatá stuha ocenila nejlepší dětské knihy. Bodoval příběh z roku 1968 i piktogramy pro autisty

Zlatou stuhu za celoživotní přínos dětské literatuře dostali nakladatelská redaktorka Zuzana Kovaříková, grafik a pedagog Zdeněk Ziegler a překladatelka z norštiny, švédštiny a angličtiny Jarka Vrbová. Cenu určenou výhradně tvůrcům dětské literatury si dnes z pražského centra DOX odnesli autoři 12 titulů. Zároveň začala v tamní kavárně tradiční putovní výstava ilustrací nominovaných výtvarníků, která během roku navštíví další česká města i zahraničí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatou stuhu za celoživotní přínos dětské literatuře obdržela nakladatelská redaktorka Zuzana Kovaříková

Zlatou stuhu za celoživotní přínos dětské literatuře obdržela nakladatelská redaktorka Zuzana Kovaříková | Zdroj: ČTK

Ve 25. ročníku soutěžilo téměř 150 knih, vítěze vybíraly čtyři poroty z 37 nominovaných. Za nakladatelské počiny odborníci označili ilustrované knížky s piktogramy pro děti s autismem z nakladatelství Pasparta, které takto vydalo pohádky o dvanácti měsíčkách, o Smolíčkovi a o Koblížkovi, a knihu Papírový drak z Albatrosu.

Příběh o papírovém drakovi, ze kterého se stal drak opravdový, měl původně vyjít v roce 1968. Vrátil se však autorovi už z tiskárny, protože je v pohádce pasáž, kdy vojáci střílejí na muzeum – což se tehdy v srpnu 1968 dělo i ve skutečnosti, a kniha začala být považována za provokaci. Autor knihy Zdeněk K. Slabý ji po letech znovu poslal do nakladatelství a k humorné knížce se dohledaly i původní ilustrace Václava Sivka.

Pohádky z Pasparty doprovázejí v knize velké ilustrace, ale také obrázky, které odrážejí podobu věty, a pomáhají tak pochopit a vnímat větnou stavbu, napomáhají v mluvení i čtení a podporují čtenářské dovednosti a porozumění větám a jejich tvoření.

Zlatou stuhu za celoživotní přínos dětské literatuře dostal grafik a pedagog Zdeněk Ziegler

Výroční ceny si v pondělí odnesly tituly, které často bodovaly i v dalších oceněních pro nejlepší tuzemské knihy, tedy v soutěži Magnesia Litera nebo Nejkrásnější české knihy roku. Barbora Klárová a Tomáš Končinský dostali cenu za knihu pro mladší děti Překlep a Škraloup, která v dětské kategorii soutěž Magnesia Litera letos vyhrála. A nominaci v této ceně měly i další dva dnes oceněné tituly, román Ivony Březinové pro starší čtenáře Řvi potichu, brácho a autorská kniha Terezy Vostradovské Hravouka, přírodozpytecké vyprávění o myšce, kterou zájem o přírodu dovedl až k sepsání vlastní knihy o přírodě.

Teoretickou publikaci Před komiksem, která čtenáře seznamuje s počátky kreslených příběhů z 19. století, z nichž později vzešel komiks jako žánr, sestavili Martin Foret a Tomáš Prokůpek - ta zase bodovala mezi Nejkrásnějšími knihami roku, stejně jako kniha Alfabeta, která ve Zlaté stuze uspěla ve výtvarné části. Učí děti abecedu pomocí pracovních listů s typografickými hrami a příklady z běžného života i fantazie.

Zlatá stuha za výtvarný počin patří grafickým designérům Ondřeji Kahánkovi a Aleši Najbrtovi za knihu Opičí král. Opičí král je pro celé generace dětí v Asii oblíbeným hrdinou, knihu doprovázejí kresby Zdeňka Sklenáře, jež před více než 50 lety pobavily čínské i české čtenáře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme