Vzácná Madona z půdy. Národní galerie koupila cennou středověkou sochu Panny Marie

Majitelé staré chalupy na Mostecku našli na půdě dřevěnou sochu Madony a prokázalo se, že jde o vzácné originální gotické dílo. Proto jej od nich odkoupil český stát za čtyři miliony korun a vystaví ho v Národní galerii.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madona z Havraně

Madona z Havraně | Zdroj: Národní galerie v Praze

„Madona se vznáší nad andělským trůnem neboli andělé nadnášejí Madonu. Z boku jsou andělé, kteří drží v ruce středověké nástroje a na klíně drží Ježíška,“ popisuje významná česká restaurátorka Markéta Pavlíková středověkou sochu, která je asi metr vysoká.

Že je teď majetkem státu, považuje za správné. „Je to mimořádné sochařské dílo, stálo 4,5 milionu korun,“ řekl ministr kultury Martin Baxa z ODS. Dodal, že socha teď bude ozdobou sbírek vystavených v klášteře svaté Anežky.

‚Říkali mu, ať to do Čech netahá.‘ Na pražskou Folimanku se vrátila socha skateboardisty z 80. let

Číst článek

„Taková díla se objevují jen zřídka. Jenom připomenu nedávný případ, kdy deskový obraz připisovaný mistru Třeboňského oltáře byl prodán na aukci v západní Evropě za částku téměř 200 milionů korun,“ říká Baxa.

Kurátorka sbírek starého umění Olga Kotková potvrzuje, že český stát na možnost koupit gotické sousoší reagoval poměrně rychle a doslova uvedla, že Národní galerie strávila horké léto s Madonou.

Připomíná také, že bylo nutné se Madoně takzvaně podívat pod šaty, jestli nejde o zdařilé falzum, protože takových soch sedící Madony s malým Ježíšem na klíně a s anděly po stranách se ve světě příliš mnoho neobjevuje. „Vidíte, že Madona má řadu poškození, zub času se projevil. Berme to tak, že jí je 650 let,“ řekla.

Socha je vytvořená z jednoho kusu lipového dřeva, středověký umělec použil silný kmen stromu a pečlivě hledal, aby neměl žádný kaz. V současné chvíli není gotická socha kompletní, jednomu z andělů chybí třeba smyčec. Než ji lidé uvidí, bude tak nějaký čas v péči restaurátorů. 

Podle prvotních odhadů historiků Madona původně vznikla pro malý kostel v severních Čechách někdy kolem 1360 až 1370 a je také možné, že ji vytvořili v pražské dílně, kde vznikala i například bečovská Madona.

Původní majitel je známý, ale přál si zůstat v anonymitě. Tip ke koupi dostala Národní galerie od českých kunsthistoriků. Majitelé ji našli na půdě chalupy, kterou koupili. A je také možné, že šlo o majetek odsunutých Němců.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme