Snímek od surrealistického fotografa se prodal za 12,4 milionu dolarů. Stal se nejdražší fotkou v dějinách

Snímek s názvem Le Violon d’Ingres (Ingresovy housle) od surrealistického fotografa Mana Raye se v New Yorku prodal za 12,4 milionu dolarů, což je asi 291 milionů Kč, a stal se tak nejdražší fotografií v dějinách.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Le Violon d'Ingres, 1924

Snímek s názvem Le Violon d’Ingres (Ingresovy housle) od surrealistického fotografa Mana Raye | Foto: Man Ray Trust, Paris | Zdroj: Christie's

Černobílý snímek z roku 1924 zachycuje umělcovu tehdejší přítelkyni, francouzskou modelku a zpěvačku známou jako Kiki z Montparnassu, jejíž záda autor snímku pomocí koláže pojal jako housle. O víkendové aukci informoval odborný server Connaissance des arts.

Aukční síň Christie's očekávala prodejní cenu okolo sedmi milionů dolarů, kupci ale tento předpoklad výrazně předčili.

V posledních deseti minutách dražby se dva zájemci na telefonu přepláceli, až zazněla finální částka. Je to čtyřnásobek ceny, za kterou se v roce 2007 prodala fotografie Noire et Blanche (Černá a bílá) od stejného autora, která byla dosud tou nejdražší.

Další úspěch českého fotografa Horálka. NASA vybrala snímkem dne jeho Cestu ke hvězdám

Číst článek

Dražené dílo měl Ray ve svém osobním archivu až do roku 1962. Tehdy ho koupili sběratelé umění Jacobsovi. Aukce v Rockefellerově centru nesla jejich jméno, k prodeji nabídli přes 70 položek spojených se surrealismem.

Vedle několika Rayových děl byla v nabídce i tvorba Reného Magritta, Yvese Tanguyho nebo Salvadora Dalího.

Význačný představitel umělecké avantgardy 20. století Man Ray fotografoval, tvořil koláže a sochy, konstruované objekty a také točil filmy.

Umělec vlastním jménem Emmanuel Rudzitsky se narodil ve Filadelfii v židovské rodině, která se do Ameriky přistěhovala z Ruska. Většinu tvůrčího života prožil ve Francii. Prodaná kompozice je jedním z nejslavnějších symbolů světového surrealismu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme