Marnie podle J. A. Pitínského

Začínající Nová scéna zatím sestavuje svůj program z velice zajímavých, českých i zahraničních hostů. Za všechny stačí zmínit Constanzu Macras z Německa, která rozpoutala na Nové scéně Peklo na zemi. Alternativní větev brněnského Národního divadla, divadlo Reduta, přivezlo na staronové jeviště hru Jana Antonína Pitínského, Marnie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z představení: Marnie

z představení: Marnie | Foto: Divadlo Reduta
Přehrát

00:00 / 00:00

Marnie podle J. A. Pitínského

Marnie, román Winstona Grahama, film Alfreda Hitchcoka i divadelní představení. Českou divadelní adaptaci připravil pro repertoár brněnské Reduty Jan Antonín Pitínský. Jeho výběr látky je přitom dobře znám, Pitínský se velmi často zaměřuje na silné ženské postavy. V inscenaci Marnie je navíc silně cítit inspirace filmem, a to nejen tím Hitchcokovým.

z představení: Marnie | Foto: Divadlo Reduta

Marnie je příběh tajemné ženy, která systematicky okrádá své šéfy. Neustále tak musí měnit zaměstnání i identitu. Pak ale potká charismatického Marka Rutlanda, který se rozhodne udělat z ní počestnou ženu. Text v sobě má prvky hororu i detektivky, ale tak trochu i romance.

Důležitým prvkem zvláštní atmosféry je hudba Petra Hromádky. Ten se inspiroval filmem noir a detektivkami ze 40. let. Táhlé saxofonové tóny, tak provází celý děj. Tomáš Rusím naopak vytvořil scénu, která nemá nejspíš evokovat vůbec nic a pouze povzbuzovat divákovu individuální představivost.

z představení: Marnie | Foto: Divadlo Reduta

S divadlem Reduta chce Nová scéna udržovat spolupráci i proto, že mají podobnou koncepci. Stejně jako Nová scéna pražského, je i Divadlo Reduta alternativní scénou Národního divadla Brno. Hlavním cílem je přitom setkání moderních divadelních forem.

Kromě zmíněné Evy Novotné a Václava Vašáka se na jevišti objevují také Ivana Valešová, Vladimír Krátký, Zuzana Ščerbová a další. V Brně se Marnie hraje 12. února, my budeme doufat, že ji Reduta do Prahy zase brzy přiveze.

Veronika Dospělová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme