Cenný měšťanský dům ze 16. století na náměstí v Třeboni se proměnil v kulturní prostor

V galerii, divadlo, ale i útulné letní kino se proměnil měšťanský renesanční dům na Masarykově náměstí v Třeboni. Vznikl tam nový kulturní prostor s názvem Třeboň 105. Od pátku do neděle tam pořádají Víkend otevřených dveří.

Třeboň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový kulturní prostor s názvem Třeboň 105 vznikl v historickém domě na náměstí

Nový kulturní prostor s názvem Třeboň 105 vznikl v historickém domě na náměstí | Foto: Petr Kubát | Zdroj: Český rozhlas

„Dům číslo popisné 105 je měšťanský dům, který byl zařazen mezi kulturní památky a má bohatou historii,“ říká jeho majitel Alexander Korb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historickým domem na třeboňském náměstí, který se proměnil v kulturní prostor, prošel Petr Kubát

„Průjezdem se vjíždělo do dvora, kde se vypřáhli koně a zavedli do stáje. Stáj má klenbu přes celou šíři dvora. A tady před lety vznikl nápad obnovit stáj natolik, aby z ní vzniklo malé divadlo, které by mělo hlediště pod širým nebem. Kromě toho, že je celý prostor náležitě ozvučen, je tu i velkoplošná obrazovka, na kterou je možné promítat jakékoliv projekce,“ popisuje.

Kompletně obnovené je nejen nádvoří, ale i vnitřní prostory. „Úzká ulička kolem jeviště vede do zadního dvora. Tady je kompletní režie a zároveň zázemí pro hosty, toalety a výstup do horního patra, kde jsou šatny pro herce, zkušebna,“ dodává Alexander Korb.

Mezi zadním a předním domem je spojovací pavlač. „Je to úzká chodbička, která má z jedné strany okna do hlediště a je možné tady sedět a dívat se jako klasicky v divadle z balkonu,“ ukazuje majitel domu.

Dnes před 80 lety: druhé vydání Seifertovy sbírky Jaro, sbohem nebo skeč Voskovce a Wericha

Číst článek

V hlavní hale vznikla malá vstupní recepce, za ní začíná výstavní prostor. „Je tady místnost, která původně sloužila jako jídelna. V ní se nalezly na stropě mezi štukovou výzdobou malby, které jsme nechali zrestaurovat do původní podoby,“ vypráví Alexander Korb.

Aktuálně je v domě k vidění výstava obrazů Terezy Sýkorové a sochařské objekty Terezy Příhodové Štětinové. „Je to naše první výstava. Nese název Claire, který vymyslela kurátorka Lenka Štěpánková. V tom názvu se snoubí určitý ženský princip, jas, jemnost. Vycházíme z původu francouzského jména Claire. Rádi bychom do Třeboně přivedli hlavně současné autory a autorky, zejména ty mladé a talentované, kteří jsou na začátku své umělecké kariéry,“ uvádí Lucie Kukačková z týmu Třeboň 105.

Celá obnova měšťanského domu v kulturní prostor vyšla na desítky milionů korun. Velkou část pokryla evropská dotace.

Petr Kubát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme