‚Ruská kultura je pevnou součástí evropské kultury.‘ Uvedení opery Boris Godunov provázely demonstrace

V Miláně ve středu několik desítek lidí demonstrovalo proti uvedení ruské opery Boris Godunov, která zahájila operní sezonu divadla La Scala. Policii ale více zaměstnal protest krajní levice, když se demonstranti snažili prolomit zátarasy, napsal deník Corriere della Sera.

Milán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti uvedení opery Boris Godunov

Demonstrace proti uvedení opery Boris Godunov | Zdroj: ČTK / AP

Před zahájením představení opery řekl italský prezident Sergio Mattarella, že nelze smazat velkou ruskou kulturu. Na představení byla i premiérka Giorgia Meloniová či šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Uvedení ruského skladatele Modesta Petroviče Musorgského kritizovali ukrajinští diplomaté v Itálii. Podle nich může představení využít ruská propaganda.

Proti zahájení sezony ruskou operou protestovaly ve středu večer před divadlem tři desítky lidí. Jednalo se především o Ukrajince a jejich sympatizanty.

Toni Servillo: Nejsem ten herec, který čeká na úspěch u filmu, aby opustil divadlo. Dělám obojí současně

Číst článek

„Nevím, proč mají Italové sklon si myslet, že ruská kultura nijak nesouvisí s ruskou vládou či ruským lidem,“ řekla agentuře AP demonstrantka původem z Charkova.

Postoj vedení divadla, které odmítlo ukrajinský požadavek zrušit představení, nepřímo podpořili italský prezident Mattarella i premiérka Meloniová.

„Velká ruská kultura je pevnou součástí evropské kultury. Je to prvek, který nelze smazat,“ uvedl před představením Mattarella, který sklidil velký aplaus.

Meloniová prohlásila, že je nutné držet daleko od sebe politická rozhodnutí a kulturu či historii. Podle předsedkyně Evropské komise von der Leyenové ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi by se mělo zabránit, aby zničil ruskou kulturu.

Před milánským operním domem panovalo před začátkem představení napětí mezi policií a demonstranty z krajní levice. Ti se pokusili prorazit zátarasy.

Demonstrace byla svolána proti zdražování. Podobný protest proti akci, kde se setkávají zástupci velkého byznysu s politiky, pořádá alternativní a anarchistická scéna každý rok. Během dne polili budovu divadla barvou ekologičtí aktivisté.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme