Muzeum Kampa se po požáru v technické místnosti opět otevírá návštěvníkům

Muzeum Kampa se v sobotu znovu otevírá veřejnosti. Lidé si mohou prohlédnout výstavu Alfonse Muchy a Pasty Onera, která začala v červnu, a stálou expozici děl Františka Kupky a Otto Gutfreunda. Muzeum bylo dočasně uzavřeno kvůli požáru, který 15. července vypukl v technické místnosti. Část budovy zůstává stále uzavřena, opravy potrvají několik měsíců.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pozar_kampa_200715-160328_zit.JPG

Kouř z požáru elektrických rozvodů poškodil především vyšší patra muzea, včetně depozitáře. | Zdroj: Twitter Hasiči Praha

Výstava Elusive Fusion, což znamená nepolapitelné spojení, čítá 25 nejznámějších plakátů secesního malíře Alfonse Muchy a přes desítku prací současného ze street artu od Pasty Onera. Návštěvníci uvidí také Muchovo velkoformátové dílo Doba římská a příchod Slovanů.

Kvůli požáru rozvodů zasahovali v Muzeu Kampa hasiči. Do výstavních prostor se oheň nedostal

Číst článek

Dekorativní malbu Mucha vytvořil pro světovou výstavu v Paříži v roce 1900. Plátno, které zdobilo pavilon Bosny a Hercegoviny, má rozměry sedm krát 3,5 metru. Podle odborníků předznamenalo Muchovu práci na Slovanské epopeji.

Výstava nicméně reflektuje především body, které umělce spojují. Oba výtvarníky fascinoval svět krásy, elegance a přepychu. Zatímco Mucha se podle odborníků na formování tohoto světa podílel, Pasta Oner z něj čerpá a hraje si s odkazy na obrazová schémata se slavnými produkty. V jejich dílech se projevují témata krásy, touhy po dokonalosti i fascinace ženskou tváří. Výstava potrvá do 25. října.

Podle zástupců muzea je z technických důvodů uzavřena komorní výstava Eduarda Ovčáčka. Prezentovala koláže a dřevěné objekty s motivem grafému. Požár předčasně ukončil výstavu konceptualisty Jana Wojnara.

Škody po požáru

Kouř z požáru elektrických rozvodů poškodil především vyšší patra muzea, včetně depozitáře. Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, už dříve uvedl, že škoda na budově přesáhla 10 milionů korun.

Další dva až tři miliony je škoda na zasažených dílech. Požár sice žádné z nich nezničil, asi dvě třetiny děl ze sbírky nadace však pokryl mazlavý popílek. Podle Pospíšila zaberou restaurátorské práce půl roku až rok.

Finanční pomoc s restaurováním uměleckých děl minulý týden přislíbil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Má být v jednotkách milionů korun. Část škody pokryje pojistka, muzeum spustilo i sbírku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme