Na Bílou sobotu se z Říma vracejí zvony. Křesťanům končí půst a připravují se na oslavy zmrtvýchvstání

Proč se velikonoční sobotě říká bílá? Přes den se v křesťanské liturgii nic nedělo. Bylo ticho, Ježíš byl mrtvý a ležel v hrobě. Bílá barva je proto podle historičky Valburgy Vavřinové barvou smutku. Křesťanům navečer také končil čtyřicetidenní půst. Všichni se těšili na maso, hospodyně pekly mazance a beránky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velikonoce, beránek (ilustrační foto)

Velikonoce, beránek (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Je to den, který připomíná čas, kdy Kristus dlel v hrobě. Protože byl pohřben rituálně, tak byl pohřben pouze zavinutý do bílého plátna. Proto ta bílá barva," popisuje Vavřincová. Všechno směřuje k velké noci, kdy Kristus vstal z mrtvých.

V setmělých chrámech se v noci postupně rozsvěcejí svíčky od hlavní svíce, tedy paškálu. „Paškál je svíce, která je posvěcena při této liturgii a připomíná nám světlo světa, kterým je Ježíš Kristus," říká teolog Edward Walczyk.

Noční bohoslužba trvá i několik hodin a znovu se při ní rozezní zvony, varhany a zazní zpěv. „Hodně často se při této mši svaté uděluje svátost křtu pro dospělé. Stává se křesťanem právě v tu velkou noc, při liturgii velké noci, při mši svaté," dodává Walczyk.

Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme