Návrat k majiteli po 80 letech. V New Yorku našli obraz, který židovskému filantropovi uloupili nacisté

V newyorském muzeu objevili obraz, který před druhou světovou válkou nacisté uloupili židovské rodině, která prchla do Spojených států. Dílo bylo v držení zakladatele muzea od 30. let minulého století, pozadí jeho cesty do New Yorku ale pracovníci muzea s pomocí FBI odhalili až před měsícem. Obraz nyní poputuje k potomkům původního majitele, informoval britský zpravodajský server BBC.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografická reprodukce obrazu Zima Gariho Melcherse.

Fotografická reprodukce obrazu Zima Gariho Melcherse. | Foto: Arkell Museum | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

Obraz pojmenovaný Zima autora Gariho Melcherse patřil před nástupem nacismu německému vydavateli a filantropovi židovského původu Rudolfu Mooseovi, který ho zakoupil v roce 1900 na výstavě v Berlíně. Poté, co Moose s rodinou uprchli do Spojených států, je přes překupníky následoval i zmíněný obraz.

Bývalý nacistický dozorce u soudu řekl, že s vězni z koncentračního táboru soucítil

Číst článek

V roce 1934 ho v New Yorku koupil průmyslník Bartlett Arkell, z jehož osobní sbírky později vzniklo Arkellovo muzeum.

Dílo amerického malíře bylo identifikováno až přibližně před měsícem. Muzeum se po odhalení jeho minulosti rozhodlo práv na obraz vzdát, a dílo tak poputuje k Mooseovým potomkům. „Velmi nás to rozrušilo,“ řekla podle BBC ředitelka muzea Susan Friedlanderová.

Návrat díla rodině jeho původního majitele je součástí mezinárodní snahy dohledat umělecké předměty ukradené nacisty židovským rodinám. 

Moose kromě toho, že byl židovského původu, vydával deník Berliner Tageblatte, který se vyjadřoval kriticky o NSDAP. Berliner Tageblatte přestal vycházet v roce 1939 a svého času byl spolu s Frankfurter Zeitung nejvlivnějším liberálním listem v Německu.

zit Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme