Na dva dny před lidi a poté zpátky do trezoru. Národní knihovna vystavuje vzácné modlitební knihy

Národní knihovna opět otevírá své trezory. Návštěvníci mají šanci vidět více než šest staletí staré rukopisy z doby krále Ladislava Pohrobka. Osm rukopisů je ve speciálních vitrínách v Zrcadlové kapli pražského Klementina.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teplota na 18 stupních Celsia, snížený jas osvětlení a vlhkost na 50 procentech. Takové podmínky má osm vzácných rukopisů ve vitrínách. Do nich je umístili restaurátoři v bílých rukavičkách a pláštích. Výstava přibližuje téma, které bylo běžným návštěníkům dosud skryto. K vidění jsou díla z 15. století - tedy z pozdního středověku.

Národní knihovna otevře své trezory, výstavou připomene 600 let od úmrtí krále Václava IV.

Číst článek

„Pozdně středověké knihy představují velice zajímavý svět tehdejší společnosti. Jejich nádherné iluminace a ilustrace zároveň promlouvají i k nám, do dnešní doby. Každý ze sledovaných originálů je významným zástupcem segmentu pozdně středověkých knih,“ řekla Radiožurnálu Renáta Modráková z Národní knihovny.

Díla se pohromadě vystavují vůbec poprvé. Nechybí mezi nimi učebnice dobrých mravů krále Ladislava Pohrobka. Panovníka, který zemřel v 17 letech, učila dobrým mravům, jak panovat a nebo jak rozdávat almužny. Na otočené stránce je vyobrazení mladého krále jako plavovlasého chlapce se světlou pletí.

Rukopis jako rodinné stříbro

Některé rukopisy obsahují i stovky stránek a pro oborníky je vždy velmi složité vybrat konkrétní stránku, kterou návštěvník na výstavě uvidí.

„Je to někdy opravdu velký boj. Když výstavu připravujeme ve více lidech, každý má jiné preference. Někomu se více líbí text a tvrdí, že tato strana je důležitá pro poznání literatury, někdo zase má názor, že tento obrázek je naprosto klíčový pro kunshistoriky. A pak jsou tací, kteří vybírají podle toho, co by mohlo zajímat návštěvníky,“ doplnila Modráková.

Rukopisy ve své době tvořily jakési rodinné stříbro - dědily se z generace na generaci a bohatost zdobení ukazovala společenské postavení majitele. Modlitby byly chápány jako jednotlivé stupně žebříku, po nichž duše vystupuje do nebes.

Pro vzácné rukopisy je každá taková akce vždy velmi náročná. Díla se tedy hned po ukončení výstavy vrátí do trezorů národní knihovny. K vidění jsou do sobotní 18. hodiny.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme