Národní knihovna získala vlastnoručně psaný dopis Mozartova syna. Hovoří o založení muzea v Salzburgu

Národní knihovna zakoupila vlastnoručně psaný dopis, jehož autorem je mladší ze dvou synů slavného skladatele Wolfganga Amadea Mozarta Franz Xaver Wolfgang Mozart . Knihovna to uvádí v tiskové zprávě. Dopis tak doplní sbírku dalších originálních dokumentů z korespondence Mozarta i členů jeho rodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastnoručně psaný dopis, jehož autorem je syn Wolfganga Amadea Mozarta Franz Xaver Wolfgang Mozart

Národní knihovna odkoupila dopis za bezmála 300 tisíc korun | Zdroj: Národní knihovna

„Originál tohoto dopisu byl pro širší veřejnost v podstatě neznámým dokumentem. Ve specializované mozartovské dokumentaci z let 1963 se o něm sice můžeme dočíst, avšak jsou zde chybné údaje o jeho uložení,“ vysvětluje generální ředitel Národní knihovny Martin Kocanda.

Mozart v dopise mimo jiné hovoří o právě založeném Mozarteu v Salzburgu. Podle knihovny také kontext skrytě odkazuje na unikátnost takzvaného Mozartova památníku v pražském Klementinu, který v roce 1837 vznikl u příležitosti 50. výročí pražské premiéry opery Don Giovanni a stal se vůbec prvním muzeem Wolfganga Amadea Mozarta na světě.

Dopis odkoupila Národní knihovna od českého ilustrátora a malíře Vojtěcha Kubašty za přibližně 290 tisíc korun. Autogram bude nyní předán restaurátorům a poté digitalizován.

Hlavní část sbírky Mozartova Památníku v pražském Klementinu v současnosti tvoří rukopisné i tištěné historické hudebniny, které obsahují více než 180 Mozartových skladeb. Dobové opisy skladeb byly vytvořeny přímo pro památník. Tištěné hudebniny, mezi nimiž jsou i první vydání, pocházejí z produkce vídeňských a lipských nakladatelských domů z konce 18. a z první třetiny 19. století. Mezi nejcennější dokumenty této sbírky patří čtyři dopisy psané rukou členů Mozartovy rodiny a samotným W. A. Mozartem.

tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme