OBRAZEM: Legendární plejtvák je po 5 letech zpět. Národní muzeum otevřelo novou expozici Zázraky evoluce

Žralok v životní velikosti, model krakatice nebo legendární kostra plejtváka. I tyto exponáty si spolu s dalšími 1500 předměty mohou od pátku prohlédnout návštěvnicí nové stálé expozice Národního muzea Zázraky evoluce. V šesti sálech se za doprovodu hudby a projekcí seznámí s vývojovými etapami Země a cizokrajnými i tuzemskými živočichy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V druhém patře zrekonstruované budovy Národního muzea návštěvníky vítá dvoutunový korálový útes, nad kterým visí největší model krakatice obrovské na světě s délkou 17 metrů. Koukat na ni můžete ze sedačky, za kterou se pro změnu promítá příběh evoluce.

V podobném duchu jsou zařízené i další místnosti. Zvířata v životní velikosti, jako třeba model žraloka bílého, jsou rozdělená do šesti tematických okruhů - Vykročení všemi směry; Voda, náš živel; Z vody na souš; Dobytí vzduchu; Ovládnutí světa a Planeta zvířat – kde se autoři výstavy snažili o zasazení zvířat do jejich přirozeného prostředí.

Vidět je to především v sále Voda, náš živel, kde je dojem oceánu vytvořen pomocí zvukové kulisy spolu s nástěnnými projekcemi. I zbylých pět částí expozice ale nabídne zajímavý pohled a vizuální zážitek.

I díky tomu se návštěvníci nenásilně seznámí s různými obyvateli naší planety, včetně tuzemských zástupců, jako jsou třeba čápi nebo divočák.

Ústředním bodem expozice je zrestaurovaná kostra plejtváka myšoka, který je po plejtvákovi obrovském druhým největším žijícím tvorem na planetě. Kostra dlouhá 22,5 metru je v budově muzea už od roku 1892 a k vidění bude opět po pěti letech. „Souběžně s generální rekonstrukcí budovy Národního muzea prošla i velryba náročným restaurováním a opět se stává ústředním exponátem zcela nové přírodovědecké expozice ‚Zázraky evoluce‘,“ řekl novinářům generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Spolu s preparovanými modely zvířat nechybí ani zajímavosti z jejich života nebo jejich druhu. Většinou se skrývají za sklem ve vitrínách, mnohdy se jim ale ocitnete i tváří v tvář. Malí i velcí návštěvnicí však musí být pozorní – autoři si vyhráli s detaily, které se dají na první pohled přehlédnout. Někdy ovšem udiví až téměř realistická napodobení. Třeba i ptačího trusu.  

Zuzana Jarolímková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme