Národní památkový ústav zdraží vstupy na hrady a zámky. Reaguje na rostoucí ceny energií

Kvůli zdražení energií a služeb budou letos vstupenky na hrady a zámky dražší. Národní památkový ústav bude mít podle současných propočtů oproti loňskému roku vyšší náklady o 150 až 190 milionů korun. Zvýšením vstupného pokryje zhruba třetinu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření českých památek po epidemii koronaviru se zatím musí obejít bez zahraničních turistů

O tom, jak by se dalo na tak velkých objektech, jakými hrady a zámky jsou, ušetřit, přemýšlejí i kasteláni jednotlivých památek. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dospělí návštěvníci, kteří si budou chtít prohlédnout některý ze základních okruhů hradů a zámků, připlatí za vstupenku zhruba o 15 % více než loni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrady a zámky kvůli energiím zdraží vstupné

„Největší výdaj, který registrujeme a který rezonuje naší společností, je spojen s navýšením ceny energií. Pro rok 2022 to pro Národní památkový ústav znamená nárůst ceny energie o více jak 120 procent,“ řekla Radiožurnálu mluvčí ústavu Lucie Bidlasová.

Kromě energií ale stoupnou i náklady na opravy památek a jejich údržbu, a to zhruba o 10 až 20 %. Dražší jsou i služby ostrahy nebo třeba ceny za telefonii. Kromě zvýšení cen vstupného se tak organizace bude snažit také šetřit.

„Dalším krokem, na který se chystáme, je optimalizace návštěvnických tras. Budeme vhodně vyhodnocovat, zdali je ta prohlídková trasa efektivní a využitá. Tím pádem budeme také zefektivňovat průvodcovské služby,“ vysvětlila Bidlasová.

Cenu za architekturu získali autoři rekonstrukce hradu Helfštýn. Porota vybírala ze sedmi finalistů

Číst článek

O tom, jak by se dalo na tak velkých objektech, jakými hrady a zámky jsou, ušetřit, přemýšlejí i kasteláni jednotlivých památek.

Úspory hledá například Tomáš Kořínek ze Státního zámku v Opočně. Jenže podle něj třeba jenom zhasnout není tak snadné.

„Další možností, kde by se dalo ušetřit je třeba vypnout osvětlení arkád, které svítí celou noc. To je pro nás ale bohužel velmi těžká volba, protože pokud vypneme arkády, tak nám neuvidí kamerový systém, což je zase problém bezpečnostního hlediska,“ podotkl.

Přesto se na opočenském zámku několik možností, jak ušetřit, už našlo.

„Už v minulém roce jsme začali vypínat v objektu různé topení. Nakonec jsme se tak na zimu sestěhovali do několika málo místností, abychom nemuseli vytápět tolik místností,“ dodal kastelán.

Přestože vstupné pro dospělé v letošním roce stoupne, chce památkový ústav stále více zpřístupňovat své objekty malým návštěvníkům. Pro ně proto naopak vstupenky zlevňuje.

Jana Házová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme