Kulturní tipy: otevření Národního technického muzea, výstava v ostravské galerii i Hradecký slunovrat

S uvolněním opatření i koncem nouzového stavu se zájemcům otevírají prostory dosud zavřených muzeí či galerií. Po dvou měsících tak bude možné znovu navštívit Národní technické muzeum v Praze, prostory otevírá i ostravská galerie PLATO. A v úterním streamu Hradeckého slunovratu nabídnou Ivan Trojan a Petr Czudek pozvánku na vystoupení Dejvického divadla v rámci odloženého festivalu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní technické muzeum (archivní foto)

Národní technické muzeum se návštěvníkům otevře po dvou měsících | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Otevření Národního technického muzea

Národní technické muzeum na pražské Letné hlásí od úterý otevřeno. Po dvouměsíční pauze zve návštěvníky na bezpečnou prohlídku devíti expozici a šesti výstav.

Pokud chceme nastartovat ekonomiku a život muzeí, musíme mít co nabídnout, říká šéf Národního muzea

Číst článek

Přístupná je diváky velmi žádaná výstava Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte, stejně tak vyhledávaná Dopravní hala, kde jsou historické vagony, lokomotivy, automobily i letadla a lidé mohou zamířit i na výstavu věnovanou technice a přístrojům z doby totality, k atraktivním exponátům tam například patří maketa sledovacího kočárku vytvořená podle originální dobové dokumentace.

„Jsem velice rád, že se Národní technické muzeum opět otevírá pro návštěvníky. Děkuji kolegům za jejich práci v komplikovaných podmínkách a všem návštěvníkům, kteří do muzeum v blízké době zavítají. Pro jejich bezpečnost jsme udělali maximum a věřím, že budou mít pochopení pro určitá aktuální opatření. Především bych ale chtěl poděkovat zdravotníkům, hasičům a policistům za jejich mimořádné úsilí v posledních týdnech. Pro členy Integrovaného záchranného systému jsme jako alespoň malé poděkování připravili volné vstupenky do muzea,“ uvedl ředitel muzea Karel Ksandr.

Výstava v ostravské galerii

Osobně lze zajít i do ostravské galerie PLATO. Počet návštěvníků bude v galerii limitován podle aktuálních vládních nařízení a platit budou i další zpřísněná hygienická opatření.

Galerie prodlužuje až do 30. srpna fotografickou výstavu Skiz(e)m, která představuje díla Ilit Azoulay, Andreye Bogushe, Joanny Piotrowské a dvou dvojic Roger Ballen & Asger Carlsen a Mazaccio & Drowilal. České tvůrce na výstavě zastupuje Lukáš Jasanský a Martin Polák.

Vrácení vstupného až příští podzim nebo poukazy. Zákon má pomoc pořadatelům kulturních akcí

Číst článek

Stream Hradeckého slunovratu

Ivana Trojana a Petra Czudka spojuje kromě dlouholetého přátelství také láska k divadlu a basketbalu. Nejen o tom spolu budou oba pánové hovořit ve streamu Hradeckého slunovratu v úterý od osmi hodin večer. Jejich rozhovor bude zároveň pozvánkou na představení Dejvického divadla „Vražda krále Gonzaga“, které bude v Hradci nad Moravicí v neděli 28. června.

Nově pořadatelé Hradeckého slunovratu vzkazují, že letos koronaviru navzdory festival bude - a to ve dnech 27. a 28. června, kde vystoupí mimo Dejvické divadlo také Jiří Pavlica s Hradišťanem nebo kapela.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme